Η κατανάλωση τριών ποτών την ημέρα μπορεί να είναι αρκετή για να προκληθεί καρκίνος του ήπατος, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση προγενέστερων μελετών.
Όπως έδειξε, ανά 10 γραμμάρια αλκοόλης που καταναλώνει κανείς (αντιστοιχούν σε περίπου ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αναλόγως με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ) αυξάνεται κατά 4% ο κίνδυνος καρκίνου.
Επομένως όσοι πίνουν καθημερινά τρία τέτοια ποτά ή περισσότερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, λένε ειδικοί από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου (WCRF).
Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση αυτή είναι μικρή, με τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου να γίνονται 12 στις 1.000 (από 10 στις 1.000) για τους άντρες και 5,6 στις 1.000 (από 5 στις 1.000) για τις γυναίκες.
Η ανάλυση του WCRF αποκάλυψε επίσης ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον ηπατικό καρκίνο, ενώ ο καφές ως φαίνεται δρα προστατευτικά έναντι της νόσου.
Ωστόσο οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν ποιες ποσότητες του καφέ μειώνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατικού καρκίνου.
Τα νέα ευρήματα βασίζονται στην συνδυασμένη ανάλυση εκείνων από 34 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν εξεταστεί στοιχεία από 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι 24.500 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του ήπατος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ως ασφαλής θεωρείται η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα από τις γυναίκες και 2-3 από τους άντρες. Ένα ποτό ισοδυναμεί με 1 ποτήρι κρασί των 120 ml ή 1 μπύρα των 240-330 ml ή 1 «σκληρό» ποτό (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα κ.τ.λ.) των 40-50 ml.
Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν είναι απόλυτες, διότι η περιεκτικότητα των διαφόρων ποτών σε αλκοόλ παρουσιάζει τεράστια διακύμανση: κυμαίνεται από4,27% σε ορισμένες «ελαφριές» μπύρες και 7,4% σε μερικά «ελαφρά» κρασιά έως πάνω από 35% σε «δυνατά» ποτά όπως η τεκίλα, το τζιν και η βότκα.
Επομένως, λένε οι ειδικοί του WCRF, ίσως είναι προτιμότερο οι γυναίκες να περιορίζονται στο ένα ποτό την ημέρα και οι άντρες στα δύο.