Τα αντισυλληπτικά δισκία είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιβιοτικά για την μακροχρόνια αντιμετώπιση της ακμής στις γυναίκες, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών επί του θέματος που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.
Μετά από έξι μήνες, και οι δύο θεραπείες μειώνουν τη ακμή κατά 50%, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη των δερματολόγων ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να είναι καλή εναλλακτική λύση για ορισμένες γυναίκες με ακμή, ενώ είναι και ένας τρόπος αποφυγής των ανεπιθύμητων δράσεων των ισχυρών φαρμάκων κατά της ακμής ή της μακροχρόνιας χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων.
Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι τόσο τα αντιβιοτικά όσο και τα αντισυλληπτικά χάπια βελτιώνουν την ακμή, αλλά η ανασκόπηση συνέκρινε σημείο προς σημείο τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντιβιοτικά είναι καλύτερα μετά από τρίμηνη αγωγή, αλλά μετά από έξι μήνες δεν υπάρχει καμιά διαφορά ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η Δρ Κέλλυ Τάιλερ, δερματολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί ότι τα αντισυλληπτικά δισκία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν διότι έχουν διαφορετικό μηχανισμό. Τα αντιβιοτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που λείπει από τα αντισυλληπτικά, άρα η μείωση της ακμής είναι πιο σταδιακή και λιγότερο εμφανής αρχικά.
Τα αντιβιοτικά συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στην υπάρχουσα ακμή, ενώ τα αντισυλληπτικά μειώνουν τα ελεύθερα ή κυκλοφορούντα ανδρογόνα, μειώνοντας έτσι την παραγωγή σμήγματος, το οποίο φράσσει τους πόρους, και έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος νέας ακμής.
www.health.in.gr
Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν 32 τυχαιοποιημένες μελέτες για την θεραπεία της ακμής, είτε με αντιβίωση, είτε με αντισυλληπτικά δισκία και διαπιστώθηκε ότι, τα αντιβιοτικά μετά από τρεις μήνες είχαν μειώσει τον αριθμό των κυστών ή των σπυριών κατά 48%, συγκριτικά με το 37% με θεραπεία αντισυλληπτικών δισκίων.
Αλλά έξι μήνες αργότερα, τα αντισυλληπτικά χάπια είχαν μείωση την ακμή κατά 55%, συγκριτικά με το 53% της αντιβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες των αντιβιοτικών είχαν γίνει σε άνδρες και γυναίκες, γεγονός που μπορεί να αλλοιώνει το αποτέλεσμα όταν γίνεται σύγκριση με τα αντισυλληπτικά που χορηγούνται μόνο σε γυναίκες, και τροποποιούν τις ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών στη θεραπεία της ακμής, άρα δεν υπάρχει περιορισμός στην συνταγογράφησή τους από τους δερματολόγους.