Καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) θα προσφέρουν τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Τα φάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, θα δρουν στοχευμένα στους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ Αναστάσιος Ωρολογάς, με αφορμή την 28 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ.
Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000 ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως εξηγεί ο κ. Ωρολογάς, αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στο ότι πλέον με τη χρήση τομογράφου μπορεί και γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση.
«Οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία 22 χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου χωρίς όμως να τη θεραπεύουν. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, η αντιμετώπιση της ΣΚΠ γινόταν μόνο με ενέσεις υποδόριες ή ενδομυικές, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια κυκλοφόρησαν από στόματος θεραπείες, που βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Η διάγνωση της ΣΚΠ γίνεται με κλινική εξέταση και στη συνέχεια με μαγνητική τομογραφία, οπτικά και αισθητικά προκλητά δυναμικά και με οσφυνωτιαία παρακέντηση. Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από ΣΚΠ ή από κάτι άλλο» πρόσθεσε ο κ. Ωρολογάς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει μια σειρά από ενέργειες, με κορυφαία τη διοργάνωση του MS Festival 2014, που θα φιλοξενηθεί την 1η Ιουνίου (10.30-16.30), για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενέργειες ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος γύρω από έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, να μάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, να γνωρίσουν καλύτερα τον κύκλο των συνεργατών και υποστηρικτών της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση.