Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ειδικά όταν κανείς δε φορά αντιηλιακό και κάθεται με τις ώρες στον ήλιο.
Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ηλιοθεραπεία -πάντα με μέτρο- κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα μπορεί να προλάβει τις καρδιακές ασθένειες.
Σύμφωνα με έρευνα ιταλών επιστημόνων, οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι πιο σοβαρές σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου».
Ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν να μην το παρακάνει κανείς με την έκθεσή του στον ήλιο εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, τα τελευταία αυτά ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες, οι οποίες ανέφεραν ότι η ηλιοθεραπεία κάνει καλό.
Στη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα βρέθηκε, ότι οι 7 στους 10 ασθενθείς που είχαν υποβληθεί σε στεφανιογραφία είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail οι ασθενείς που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν δύο φορές περισσότερες φραγμένες αρτηρίες, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.
«Τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι η αιτία, και όχι συνέπεια της σκλήρυνσης των αρτηριών. Παρότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, ίσως η αύξηση της φυσικής βιταμίνης D να αποτελεί μέρος της πρόληψης για τις καρδιαγγειακές ασθένειες» είπε χαρακτηριστικά η καρδιολόγος Dr Monica Verdoia από το πανεπιστήμιο Eastern Piedmont στη Novara της Ιταλίας.
Η ίδια παρουσίασε την έρευνά της σε συνέδριο του American College of Cardiology στην Ουάσινγκτον. Σε αυτή συμμετείχαν 1.484 ασθενείς.