Εάν οι Ευρωπαίοι κατάφερναν να περιορίσουν στο μισό την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών από τη διατροφή τους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 40%, σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ , η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο.
Πέρα από τα οφέλη για το περιβάλλον, επισημαίνει, κάτι τέτοιο θα είχε οφέλη και για την υγεία.
Η μελέτη εστιάζει στο άζωτο που απελευθερώνεται με τα λιπάσματα και την κοπριά και το οποίο, ως υποξείδιο του αζώτου, είναι ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου.
Οι εκπομπές του από τη γεωργία – αυτή τη στιγμή μεταξύ 6,5 εκ. και 8 εκ. τόνοι το χρόνο – φθάνουν το 80% επί του συνόλου των εκπομπών N2O. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως και το 88% των εκπομπών προέρχονται από τα εκτρεφόμενα ζώα.
«Εάν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μείωναν κατά το ήμισυ την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, αυτό θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία κατά 25-40% και τις εκπομπές αζώτου κατά 40%», τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση ο Χενκ Βέστχοκ από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Αξιολογήσεων της Ολλανδίας, βασικός συντάκτης της έκθεσης της Οικονομικής
Όπως επιπλέον αναφέρει η έκθεση, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών θα περιόριζε και την ανάγκη εισαγωγών γενετικά τροποποιημένης σόγιας που χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές.
Με βάση τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν παρουσιάστούν, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει καθημερινά 83 γραμμάρια πρωτεΐνης – αριθμός 70% υψηλότερος σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ποσοστό 60%, αυτή η πρωτεΐνη προέρχεται από το κρέας.