Τέσσερις παράλυτοι άνδρες κατόρθωσαν να κινήσουν τα πόδια τους για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έπειτα από ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού τους, ανακοίνωσαν αμερικανοί γιατροί.
Οι τέσσερις ασθενείς κατόρθωσαν να κινήσουν τα δάκτυλα, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, αλλά όχι και να περπατήσουν ανεξάρτητα.
Η νέα τεχνική, λεγόμενη και «επισκληρίδια διέγερση», σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην περίπτωση των χρόνιων παραπληγικών για τους οποίους μέχρι σήμερα τα παραπάνω επιτεύγματα φαινόντουσαν αδιανόητα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σούζαν Χαρκέμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους.
Ο νωτιαίος μυελός, ο οποίος διατρέχει τη σπονδυλική στήλη, είναι ο «μεταφορέας» των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μεταξύ εγκεφάλου και υπόλοιπου σώματος, με οποιαδήποτε βλάβη να έχει ως συνέπεια απώλεια των αισθήσεων και αδυναμία κινήσεων.
Με την μερική ανάκτηση της κινητικότητάς τους, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην μυϊκή μάζα τους, καθώς και βελτιώσεις στη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, δήλωσε η δρ Κλαούντια Αντζέλι, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας Τραυματισμών Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, στο Κεντάκι.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς βοηθεί τους ασθενείς η ηλεκτρική διέγερση, αλλά πιστεύουν πως κάποια μηνύματα από τον εγκέφαλο εξακολουθούν να περνάνε το σημείο του τραυματισμού, αλλά φυσιολογικά δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλέσουν κίνηση.
Η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να αυξάνει την ευαισθησία του νωτιαίου μυελού και έτσι να ενισχύει τα μηνύματα αυτά.
Από τους τέσσερις ασθενείς, οι δύο εξακολουθούσαν να έχουν κάποια αίσθηση στα πόδια τους μετά τον τραυματισμό τους, ενώ οι άλλοι δύο δεν ένιωθαν απολύτως τίποτα.
Αν και η ηλεκτρική διέγερση δεν θεράπευσε τους ασθενείς, ούτε μπορούν να περπατήσουν δίχως βοήθεια, και οι τέσσερις δήλωσαν πως η έστω και μερική ανάκτηση της κινητικότητάς τους έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους – και μερικοί είπαν πως νιώθουν και πάλι ζωντανοί, κατά την δρα Αντζέλι.