Εξαιτίας της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα διαταραχής της πίεσης. Υπάρχει τρόπος να την ελέγξει κανείς χωρίς φάρμακα;
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αν ο ασθενής χάσει έστω και μερικά κιλά τότε παρατηρείται πτώση της πίεσης. Ενδεικτικό είναι ότι η απώλεια βάρους της τάξεως των πέντε κιλών οδηγεί σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4 mmHg και της διαστολικής κατά 3,6 mmHg.
Ακόμη και ο περιορισμός του αλατιού σε μικρές ποσότητες και η αντικατάστασή του με βότανα μπορεί να κατεβάσει την πίεση ενώ τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αποτελούν ασπίδα σωτηρίας για τους υπερτασικούς.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα φασολάκια.
Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης και για το λόγο αυτό συστήνεται η μείωσή της.
Στη μακρά λίστα των παθήσεων που προκαλεί το κάπνισμα, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι βλάβες της καρδιάς και των αγγείων αφού επηρεάζει την καρδιά, κάνοντάς την να χτυπά πιο γρήγορα και μακροχρόνια τραυματίζει και στενεύει τα αγγεία, αυξάνοντας έμμεσα την πίεση.
Ταυτόχρονα μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει δεν έχουν τεκμηριώσει την σχέση καφέ και υπέρτασης.
Σε περιόδους έντονου άγχους, η καρδιά χτυπά σε πιο γρήγορους ρυθμούς και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται επομένως οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες να περιορίζουν το άγχος.
Επίσης η διατήρηση του σώματός σε καλή φυσική κατάσταση είναι από τα σημαντικότερα εφόδια για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.
Επιπλέον, μισή ώρα άσκησης τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα (περπάτημα, διάδρομος στο γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ. θα ήταν ιδανική.
Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν στους ασθενείας να αποφεύγουν τα βάρη και την επίπονη άθληση, γιατί οδηγούν χωρίς να το θέλουν σε αύξηση της πίεσης τους.
Τελειώνοντας οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης επισημαίνουν ότι οι υπερτασιακοί ασθενείς αλλάζοντας τη διατροφή και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους μπορεί να ρίξουν την πίεση τους.