Διαθέσιμο είναι και στη χώρα μας το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει από μια επικίνδυνη μορφή βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
Το εμβόλιο, που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήδη από τις αρχές του 2013, προστατεύει από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε διάστημα 24-48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου ένας στους δέκα ασθενείς που εκδηλώνουν τη νόσο χάνουν τελικά τη ζωή τους, ενώ ένας στους πέντε απ’ όσους επιβιώνουν εκδηλώνει μόνιμες, σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλικές βλάβες, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων
Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί στην μηνιγγίτιδα Β είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.
Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η επίπτωση της μηνιγγίτιδας είναι μεγαλύτερη κατά το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ κυμαίνεται από 0,2 έως 14 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων (λ.χ. βήχας, φτάρνισμα).
Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.
Πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι το 10,5% του γενικού πληθυσμού είναι φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου,με το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου να είναι 13,1% και 11,3% αντιστοίχως, και στους νεοσύλλεκτους 37,4%.