Οι γυναίκες-φορείς ελαττωματικών γονιδίων που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, μπορούν να τον μειώσουν κατά 80% αφαιρώντας προληπτικά τις ωοθήκες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ, αποκαλύπτει ακόμα σε ποιες ηλικίες είναι καλύτερα να γίνεται η εγχείρηση – εφ’ όσον, βεβαίως, μια γυναίκα είναι έτοιμη γι’ αυτήν.
Σύμφωνα με τα Νεα, την μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Στήβεν Ναρόντ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και παγκοσμίου φήμης ειδικό στην γενετική του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Σε αυτήν συμμετείχαν 5.787 γυναίκες-φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν κληρονομούμενες μορφές καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία απ’ ό,τι εμφανίζονται οι σποραδικοί (μη κληρονομούμενοι) καρκίνοι.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 5,5 χρόνια τις εθελόντριες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι 186 εκδήλωσαν τελικά καρκίνο, γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO).
Όσες αφαίρεσαν προληπτικά τις ωοθήκες τους όχι μόνο μείωσαν κατά 80% τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, αλλά και κατά 77% τις πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του πριν από την ηλικία των 70 ετών.
Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας διότι δεν προκαλεί ειδικά συμπτώματα, ώστε να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γιατροί, ιδίως αμερικανοί, συνιστούν στις φορείς των γονιδίων BRCA να αφαιρούν προληπτικά τις ωοθήκες τους στις ηλικίες 35-40 ετών ή όταν δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ωοθηκεκτομή πρέπει να γίνεται σε διαφορετική ηλικία αναλόγως με το γονίδιο.
«Η ωοθηκεκτομή μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο», δήλωσε ο δρ Ναρόντ. «Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι μία φορέας του BRCA1 αποκομίζει το μέγιστο όφελος αν χειρουργηθεί στα 35 της και εκτιμούμε ότι αυτή είναι η ηλικία που πρέπει να συνιστάται στις γυναίκες αυτές».
Η αφαίρεση των ωοθηκών ελαττώνει και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πιθανότατα επειδή αλλάζει τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη νέα μελέτη, η προληπτική ωοθηκεκτομή αυξάνει επίσης τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του μαστού, ακόμα και στις γυναίκες που ήδη τον έχουν εκδηλώσει.