Για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η οστεοπόρωση είναι η ασθένεια των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι και οι άντρες αποτελούν ομάδα πληθυσμού που μπορεί να πάσχει από οστεοπόρωση, έστω και αν η οστεοπόρωση δεν είναι τόσο συχνή στους άντρες όσο στις γυναίκες και τα κατάγματα από την οστεοπόρωση δεν είναι τόσο συχνά στους άντρες όσο στις γυναίκες.
Αίτια οστεοπόρωσης στους άντρες:
– Απώλεια αντρικών ορμονών
– Υπογοναδισμός
– Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
– Αλκοόλ
– Κάπνισμα
– Ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα
– Υπερασβέστιο ουρία
– Ακινητοποιήση
– Γλυκοκορτικοειδή ( κορτιζόνη)
– Ανοσοκασταλτικά
– Ινοκυστική νόσος
– Αντι-επιληπτικά φάρμακα
– Υπερθυροειδισμός
– Υπερπαραθυροειδισμός
– Ατελής Οστεογένεσης
– Ομοκυστινουρία
– Καρκίνοι
– Αγγυιλοειδήποιητική σπονδυλίτιδα.
– Συστηματική μαστοκίτωση
Αναλύοντας την αιτιολογία της οστεοπόρωσης από κάποιους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου προκύπτουν τα εξής:
1. Γλυκοκορτικοειδή: Υπάρχει απώλεια γύρω στο 20% κάθε χρόνο και αυτό οφείλεται σε απευθείας βλάβη στο κόκαλο, στην ακινησία, στην αδυναμία των μυών στη δυσκολία στην απορρόφηση από το έντερο στην καταστολή της παραγωγής των ανδρογόνων (ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη ).
2. Υπογοναδισμός: Μπορεί να οφείλεται λόγω ηλικίας ή από την ελάττωση των ανδρογόνων σε προχωρημένη ηλικία αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεότερα άτομα που παίρνουν χημειοθεραπεία ή φάρμακα καταστολής των ανδρικών ορμονών όπως, στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
3. Οινόπνευμα: Η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί σε οστεοπόρωση και έχει γίνει μια μελέτη που έχει δείξει ότι νεαροί αλκοολικοί άντρες έχουν τόσο κακή οστική μάζα όσο και οι ηλικιωμένες γυναίκες.
4. Κάπνισμα: Είναι αποδεδειγμένο ότι καταστρέφει τα κοκάλα. O ακριβής μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί.
5. Ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα: H δυσαπορρόφηση βιταμίνης D, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και διαφόρων αμινοξέων εμποδίζει το κτίσιμο καλών οστών.
6. Υπερασβεστιουρία: Είναι η απώλεια ασβεστίου στα ούρα που οδηγεί άντρες και γυναίκες σε οστεοπόρωση.
7. Ακινητοποίηση: Μπορεί να υπάρξει λόγω καταγμάτων ή από βλάβες στη σπονδυλική στήλη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι γυναικείες ορμόνες οι οποίες υπάρχουν στους άντρες είναι σημαντικές για τα κοκάλα στους άντρες όπως και οι αντρικές ορμόνες που υπάρχουν στις γυναίκες είναι σημαντικές για την καλή οστική κατάσταση των γυναικών.
Κωνσταντίνος Νικ. Κωνσταντάρος Ενδοκρινολόγος