Η ακράτεια ούρων είναι μια πάθηση που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Και όμως η πάθηση αυτή μπορεί να θεραπευτεί. Ας δούμε όπως πρώτα ποιές είναι οι βασικές κατηγορίες…
1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (60%)
2. Ακράτεια ούρων από έπειξη (10%)
α) κινητικού τύπου
β) αισθητικού τύπου
3. Ακράτεια ούρων από αυτοματισμό της κύστης ή αντανακλαστική ακράτεια
4. Ακράτεια ούρων από υπερχείλιση
5. Μη ουρηθρική ακράτεια ή ακράτεια ούρων χωρίς ουρηθρική ανεπάρκεια.
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (Stress Incontinence)
Αφορά το 60% των περιπτώσεων και πρόκειται για έκκριση των ούρων σε περιπτώσεις προσπάθειας λόγω ανεπάρκειας του σφιγκτηριακού μηχανισμού.
Ανάλογα με τη βαρύτητα διακρίνουμε τρεις βαθμούς:
1ος βαθμός: ακράτεια σε βήχα, τεινεσμό, φτέρνισμα, ανύψωση βάρους. 2ος βαθμός: ακράτεια σε ορθοστασία, έγερση, βάδισμα. 3ος βαθμός: ακράτεια κατά τη διάρκεια της κατάκλισης.
Θεραπεία
Ο γιατρός έχει σήμερα να επιλέξει ανάμεσα σε μία σειρά νέων επαναστατικών μεθόδων, ανάλογα με την περίπτωση και το πρόβλημα του ασθενή.
Τέτοιες μέθοδοι είναι:
- Ο ηλεκτροερεθισμός. Ειδική συσκευή ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η συμπεριφορά της κύστης.
- Οι περιουρηθρικές εγχύσεις. Νέα, πολύ βελτιωμένα υλικά, εισάγονται γύρω από την ουρήθρα και ενισχύουν τη λειτουργία της.
- Ο τεχνητός σφιγκτήρας. Πολύ αποτελεσματική ρυθμιζόμενη μηχανική συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά και ασκεί πίεση στην ουρήθρα.
- Τα slings ή ταινίες. Μέθοδος που τελειοποιήθηκε πρόσφατα και προσφέρει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι ταινίες μπαίνουν γύρω από την ουρήθρα, την πιέζουν και την κλείνουν.
Επίσης το Laser, η πλαστική και η του κόλπου βοηθάει και στην αποκατάσταση μικρών απωλειών ούρων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ