Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν «κατά τύχη» έναν απλό τρόπο να μειώσουν σημαντικά τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ένα έμφραγμα. Πρόκειται, σύμφωνα με την Guardian, για μία μέθοδο που μπορεί να μεταβάλλει τις υπάρχουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων αλλά και να βοηθήσει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Το «κλειδί» της θεραπείας είναι η έγχυση συνθετικών μικροσωματιδίων στη ροή αίματος του ασθενή μέσα σε 24 ώρες από το καρδιακό επεισόδιο. Τα μικροσωματίδια αυτά, που αποτελούνται από το ίδιο υλικό όπου είναι κατασκευασμένα τα απορροφήσιμα ράμματα, μειώνουν τη βλάβη του ιστού, που προκαλείται από τα φλεγμονώδη λευκοκύτταρα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσοπαθολογίας Nicholas King, ανακάλυψαν τυχαία την αντιφλεγμονώδη δράση αυτών των μικροσωματιδίων κατά τη διάρκεια ενός πειράματος που διενεργούσαν για άλλο λόγο και πλέον σκοπεύουν σε μία διετία να ξεκινήσουν τις πρώτες ανθρώπινες κλινικές δοκιμές.
Η θεραπεία ενεργοποιεί μία φυσική διαδικασία που καταστρέφει τα φλεγμονώδη κύτταρα. Ωστόσο, είναι αποτελεσματική μόνο εάν εφαρμοστεί μέσα σε 24 ώρες από το έμφραγμα. Δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον ιστό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και δεν έχει καμία επίδραση στην ασθένεια που προκάλεσε το έμφραγμα.
Εξάλλου, οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια μειώνουν τη φλεγμονώδη βλάβη και ενισχύουν την αποκατάσταση του ιστού και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην ιογενή φλεγμονή του εγκεφάλου και στη μεταμόσχευση νεφρού.