Οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας απ’ ό,τι τα άτομα οποιουδήποτε άλλου σεξουαλικού προσανατολισμού, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες, καθώς και με τους αμφιφυλόφιλους άντρες, οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, φτωχότερη γενική υγεία και περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημεριδας “Τα Νέα” η ποιότητα της ζωής των ομοφυλόφιλων και των ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, προσθέτουν.
Η σχετική ανάλυση για τη ζωή των γκέι και των αμφιφυλόφιλων ανδρών που γυναικών, που τιτλοφορείται «Sexual Orientation and Quality of Life», πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Νορβηγικής Γενικής Διεύθυνσης Παιδιών, Νέων & Οικογενειακών Υποθέσεων (Bufetat).
«Οι ομοιότητες είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές όσον αφορά την ποιότητα της ζωής, γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με ανάλογη έκθεση του 1999», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κίρστι Μάλτερουντ, από τον ερευνητικό οργανισμό UniResearch της Νορβηγίας.
«Η ποιότητα της ζωής των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων είναι παρόμοια με αυτή των ετεροφυλόφιλων, με εξαίρεση τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες, που εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και περισσότερα προβλήματα υγείας», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, χειρότερη γενική υγεία και περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ βιώνουν εντονότερη μοναξιά, κάνουν συχνότερα κατάχρηση αλκοόλ και έχουν αυξημένα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας.
Η ανάλυση αποκαλύπτει επίσης πως ενώ πλέον οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό ανοιχτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, οι αμφιφυλόφιλοι εξακολουθούν να τον κρύβουν.
Ειδικότερα, το 18% των γκέι ανδρών και το 9% των λεσβιών κρύβουν την σεξουαλικότητά τους, έναντι του 78% και 68% αντιστοίχως στους αμφιφυλόφιλους άντρες και γυναίκες.
Η ανάλυση παρουσιάσθηκε τον περασμένο μήνα σε ένα μεγάλο συνέδριο στο Όσλο.