Σύμφωνα με ιατρικές ερευνητικές πηγές, είμαστε στο δρόμο για την ανάσχεση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Καίτοι ακόμα τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συνιστούν κανόνα (βρισκόμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο), εντούτοις τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια αρκετά συχνή νευρολογική διαταραχή, την οποία συναντούν όχι μόνο οι νευρολόγοι, αλλά και πολλοί οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά την πρώτη της εκδήλωση.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση, όπως επίσης αποκαλείται) άρχισε να αποκαλύπτει τα μυστικά της κάτω από την πρόοδο και τα επιτεύγματα των ερευνών της απεικονιστικής ιατρικής και της βιοϊατρικής. Άρχισαν να γίνονται κατανοητοί οι μηχανισμοί δημιουργίας και ανάδυσης της νόσου και να καθορίζονται κάποιες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.
Για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αναστρέφει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης στο Όρεγκον ανακοίνωσαν ότι η λύση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ασθένειας φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα φάρμακο που προς το παρόν φέρει την ονομασία MitoQ, σχεδιάστηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια και δρα όπως τα αντιοξειδωτικά.
Μάλιστα, καταστέλλει τα συμπτώματα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση, ενώ αν η δράση του αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματική και ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό, θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτές οι ασθένειες.
Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, το νέο φάρμακο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, ενώ έχει ήδη παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία από τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biochimica et Biophysica Acta Molecular Basis of Disease, «προφανώς το MitoQ εισέρχεται γρήγορα στα μιτοχόνδρια των νευρώνων, απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει το οξειδωτικό στρες που παράγει η αυξημένη φλεγμονή και διατηρεί ή ενισχύει την ενέργεια των νευρώνων στα κύτταρα που έχουν επηρεαστεί».
Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ποντίκια, τα οποία μετά από θεραπεία δύο εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους και συγκεκριμένα αύξηση στη δραστηριότητα των νευρώνων και μείωση στους δείκτες της φλεγμονής και της απομυελίνωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Hemachandra Reddy, το νέο φάρμακο μπορεί να αποτελέσει μια νέα και σημαντική θεραπεία της σκλήρυνσης, αφού μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό που παρουσιάζει αναστροφή των συμπτωμάτων της.