Μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται τους ειδικούς όταν εμφανίζεται η νόσος.
Ενας στους τέσσερις Ελληνες πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση. Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό και μόνο το δεδομένο σημαίνει πολλαπλή επίπτωση από τις χαμένες ώρες εργασίας και περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών τόσο του ασθενούς όσο και του κράτους. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,5 εκατομμύρια Ελληνες που πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα. Την ίδια ώρα, οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 30% των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης ιατρικών υπηρεσιών (επισκέψεις και φάρμακα).
Σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Ελληνικό Ιδρυμα Ρευματολογίας (ΕΙΡΕ), οι ασθενείς στη χώρα μας δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων. Οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο, καθώς μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται τους ειδικούς όταν εμφανίζεται η νόσος.
«Η καθυστέρηση αυτή έχει αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα, καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας», σημειώνουν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας.
«Πίσω από αυτή την καθυστέρηση κρύβεται η έλλειψη γνώσης, αφού 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι μόνο 5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, 3% με πόνο στη μέση, 9% με πόνο στον αυχένα και 23% με πόνο σε δύο ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΙΡΕ, Α. Ανδριανάκος.
www.enet.gr