Σε άριστο δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται οι επιστήμονες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για άτομα που πάσχουν από επιληψία.
Ύστερα από ριζοσπαστικές μελέτες της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά την διάρκεια επιληπτικών κρίσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα μόριο είναι μάλλον εκείνο που παίζει κομβικό ρόλο στην κορύφωση της ηλεκτρικής δραστηρίοτητας ενώ το άτομο βρίσκεται εν μέσω επιληπτικής κρίσης.
Σκοπός των ερευνητών ήταν η μελέτη του τρόπου επικοινωνίας των κυττάρων κατά τη διάρκεια περιόδων αύξησης των ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. Στην προσπάθεια αυτή, ανακάλυψαν πως η BDNF, μια πρωτεΐνη που παλαιότερα είχε συσχετισθεί με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε άτομα που πάσχουν από επιληψία – είναι σε θέση να μπλοκάρει μια συγκεκριμένη λειτουργία που είναι γνωστή ως «εξαρτώμενη από τη δραστηριότητα ενδοκύτωση (activity-dependent bulk endocytosis – ABDE)». Όταν η λειτουργία αυτή διακοπεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές σε ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό και αυτό προκαλεί σημαντική αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τον σχεδιασμό μελλοντικών αντιεπιληπτικών φαρμάκων, καθώς η διεργασία αυτή (ABDE) λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα που θα σχεδιαστούν στοχεύοντας την λειτουργία αυτή θα έχουν λιγότερες παρενέργειες στην καθημερινή ζωή των ατόμων που πάσχουν από επιληψία. Επιπλέον, είναι γνωστό πως δεν απαντάνε όλοι οι ασθενείς στις υπάρχουσες θεραπείες. Η εισαγωγή νέων φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων, στους οποίους οι κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν φαρμακευτικά.
Σύμφωνα με τον Dr Mike Cousin, επικεφαλής της μελέτης: «Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με επιληψία δεν απαντούν σε αγωγές που προς το παρόν διαθέτουμε. Μελετώντας τον τρόπου που συμπεριφέρονται τα εγκεφαλικά κύτταρα κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων, καταφέραμε να αποκαλύψουμε ένα εντυπωσιακό νέο πεδίο έρευνας στις αντιεπιληπτικές θεραπείας».
Η ομάδα, ωστόσο, αναγνωρίζει ένα μειονέκτημα. Η ABDE είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα εγκεφαλικών λειτουργιών, περιλαμβανομένης της δημιουργίας νέας μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διασαφηνίσουν οι ερευνητές το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κατά την τροποποίηση της διεργασίας αυτής. Επιπλέον, τα γονίδια που την ελέγχουν δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.
Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι, ο προσδιορισμός νέων μεθοδολογικών τρόπων ελέγχου της επιληπτικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε νέες κατηγορίες φαρμάκων, που πιθανότατα θα επεκτείνουν το ποσοστό των ατόμων που ανταποκρίνονται στον φαρμακευτικό έλεγχο των κρίσεων, περιορίζοντας το ποσοστό της φαρμακοανθεκτικότητας.