Για ποιούς λόγους κάποιοι άνθρωποι κρυολογούν και κάποιοι άλλοι όχι;Κι αν για παράδειγμα 100 άνθρωποι εκτεθούν στο κρυολόγημα του ενός,πόσοι θα κολλήσουν και πότε;
Τα ποσοστά μετάδοσης κυμαίνονται από 50% έως 80%, εκτιμά η Ελίζαμπεθ Τζέικομπσον, από το Κέντρο Γυναικείας Υγείας Iris Cantor στη Νέα Υόρκη. Οσο για τον λόγο που μερικοί γλιτώνουν το κρυολόγημα, αυτός δεν είναι ένας.
«Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη των ιών του κρυολογήματος και έχουν διαφορετικά επίπεδα μολυσματικότητας», λέει η δρ Τζέικομπσον, παθολόγος και αλλεργιολόγος. «Προηγούμενη έκθεση σε έναν συγκεκριμένο ιό μπορεί να οδηγήσει σε ανοσία, η οποία όμως φθίνει με τον χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή οι ιοί μεταλλάσσονται».
Η αντίστασή μας στον ιό μπορεί να μειωθεί για διάφορους λόγους, από την έλλειψη ύπνου μέχρι την κρυφή ύπαρξη κάποιας ασθένειας του αναπνευστικού, συνεχίζει. Ενα «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα, είτε από φάρμακα είτε από ασθένειες, μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευάλωτο στο κρυολόγημα.
Οι άνθρωποι που πλένουν πιο αραιά τα χέρια τους ή αγγίζουν πιο συχνά τα μάτια και τη μύτη τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν, όπως επίσης και αυτοί που βρίσκονται περισσότερη ώρα κοντά σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος.
Είναι ακόμα πιθανό να έχεις κρυολογήσει χωρίς να έχεις εμφανή συμπτώματα, αφού αυτά ποικίλλουν από στέλεχος σε στέλεχος και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, λέει η δρ Τζέικομπσον. Η μεταδοτικότητα εξαρτάται επίσης και από την ποσότητα του ιού στα σωματικά υγρά του ασθενούς, η οποία είναι υψηλότερη στις αρχές του κρυολογήματος και μειώνεται σταδιακά έπειτα από τρεις ή τέσσερις μέρες.
Τέλος, η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία επηρεάζουν τη χρονική διάρκεια που οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε άψυχες επιφάνειες, καταλήγει η δρ Τζέικομπσον.
www.kathimerini.gr