Το τιμάμε το καλοκαίρι, το ξεχνάμε τον χειμώνα. Κι όμως, το νερό αποτελεί ελιξίριο ζωής κάθε εποχή του χρόνου, κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Χωρίς αυτό αποσυντονίζεται η λειτουργία του οργανισμού, αλλά και του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκεί μόλις 2% έλλειψη νερού στον οργανισμό (αντιστοιχεί σε τέσσερα ποτήρια) για να επηρεαστεί η ικανότητα μνήμης, προσοχής και διεκπεραίωσης απλών εργασιών. Η αφυδάτωση σαμποτάρει και την ψυχική διάθεση, καθώς επιδρά αρνητικά στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.
Εχει υπολογιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο οχτώ ποτήρια νερό ημερησίως ώστε να εξασφαλίζει αποτελεσματική μεταβολική λειτουργία και αποβολή των τοξινών. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για να διατηρούνται ενυδατωμένα όλα τα κύτταρα, να διεγείρεται η έκκριση γαστρικών και να διευκολύνεται επομένως η πέψη των τροφίμων, αλλά και να μη γίνεται κατακράτηση υγρών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς να διψάσει για να καταφύγει στη βρύση. Το αίσθημα της δίψας προδίδει ότι οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 0,5%, καθώς χάνει διαρκώς υγρά, μέσω της εφίδρωσης, της διούρησης, της διαδικασίας της πέψης, αλλά και της εξάτμισης νερού μέσω του δέρματος και της αναπνοής.
Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη νερού για κάθε ανάγκη. Σε γενικές γραμμές, το φυσικό νερό θεωρείται καλύτερο από το αεριούχο, καθώς το δεύτερο, αν και βοηθάει στην πέψη, ευνοεί τον μετεωρισμό σε όσους έχουν προδιάθεση και άρα εντείνει τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές. Το ασβεστούχο νερό αντιθέτως έχει αποδειχθεί το καταλληλότερο για τις αυξημένες ανάγκες πρόσληψης ασβεστίου που παρουσιάζουν οι εγκυμονούσες, αλλά και όσοι υποφέρουν από οστεοπόρωση.
Εξάλλου το σκληρό μεταλλικό νερό (δηλαδή αυτό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο) έχει διαπιστωθεί ότι είναι ικανό να προλαμβάνει το έμφραγμα και να προστατεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες. Για τους υπερτασικούς ενδείκνυται το νερό με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών, ενώ για τους αθλητικούς τύπους ενδείκνυται ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, χλώριο και νάτριο) που μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις τους.
[Πηγή espressonews.gr]