Η σημαντική επιτυχία δύο εμβολίων mRNA (Pfizer-BioNTech, Moderna) εναντίον του νέου κορωνοϊού SARs-CoV-2 σε κλινικές δοκιμές σηματοδότησε θρίαμβο για μια καινοτόμο Βιοϊατρική τεχνολογία.
Τα εμβόλια, δύο από τα οποία εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, και το πρώτο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (εμβόλιο Pfizer-BioNTech), βασίζονται στη γενετική οδηγία που είναι γνωστή ως πληροφοριοφόρο/αγγελιαφόρο RNA (mRNA).
Προτρέπει τα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη τα ακίδας του ιού SARS-CoV-2 και να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα μας να αναγνωρίσει τον ιό.
Αλλά πολύ πριν από την πανδημία, το mRNA δελεάζει τις φαρμακευτικές εταιρείες, ως έναν απλό και ευέλικτο τρόπο παρασκευής εμβολίων και φαρμάκων.
Τώρα, οι επιτυχίες του εμβολίου δημιούργησαν νέο ενθουσιασμό γύρω από την ιδέα.
Τα mRNA φάρμακα, με στόχο να αντικαταστήσουν ωφέλιμες πρωτεΐνες για χρόνιες κληρονομικές ασθένειες ήδη δοκιμάζονται στην κλινική πράξη σε πρωτοποριακές έρευνες, όπως για παράδειγμα για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης, την καρδιακή ανεπάρκεια, τον καρκίνο, την ανεπάρκεια ορνιθίνης τρανσκαρβαμυλάσης, προπιονικής οξυαιμίας (είναι μία μεταβολική διαταραχή στην οποία μια ελαττωματική μορφή του ενζύμου CoA έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του προπιονικού οξέος), και τη νέα γενιά εμβολίων εναντίον της γρίπης, του έρπητα ζωστήρα και του ιού HIV.
Πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα είναι η βιοχημικός Καταλίν Καρικό, αντιπρόεδρος της εταιρείας BioNTech.
Αυτή μαζί με τους ιδρυτές της εταιρείας, Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετζί ίσως είναι υποψήφιοι για ένα βραβείο Νόμπελ.