Ένα αδύναμο σημείο στον αμυντικό μηχανισμό «σούπερ» βακτηρίων που αντιστέκονται στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.
Το εύρημά τους αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να αναχαιτιστούν τα ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία κοστίζουν ετησίως δεκάδες χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο.
Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), οι οποίοι ανακάλυψαν το αδύναμο σημείο στη μεμβράνη που περιβάλλει σαν ασπίδα μερικά από τα πιο ανθεκτικά βακτηριακά κύτταρα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», πρόκειται για τα βακτήρια της οικογένειας των gram- (γκραμ αρνητικών), στην οποία ανήκουν το e.coli (αποτελεί συχνή αιτία γαστρεντερίτιδας και τροφικής δηλητηρίασης) και τα βακτήρια που προκαλούν βλεννόρροια (γονόρροια), χολέρα και τη νόσο των λεγιωναρίων (η νόσος που μεταδίδεται με τον αέρα των κλιματιστικών).
Το αδύναμο σημείο βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αυτών των βακτηρίων μεταφέρουν τα μοριακά «τούβλα» που «χτίζουν» την προστατευτική μεμβράνη τους.
«Εντοπίσαμε το μοριακό μηχανισμό και την “πύλη” που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να μεταφέρουν στην εξωτερική επιφάνειά τους τα δομικά υλικά που θα δημιουργήσουν το προστατευτικό περίβλημά τους», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσανγκτζιάνγκ Ντονγκ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UEA,στο Νόργουϊτς.
«Επιπλέον, ανακαλύψαμε πως όταν “κλειδώνουμε” αυτή την “πύλη”, τα βακτήρια πεθαίνουν. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι τα ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν παγκόσμια απειλή και ο αριθμός τους εξαπλώνεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα. Η έρευνά μας παρέχει την πλατφόρμα που απαιτείται για να δημιουργηθεί νέα γενιά αντιβιοτικών».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 25.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν ετησίως από τα ανθεκτικά μικρόβια, ενώ στις ΗΠΑ τα ανθεκτικά μικρόβια αρρωσταίνουν ετησίως 2 εκατομμύρια ανθρώπους και κοστίζουν τη ζωή σε 23.000 από αυτούς.
Στη χώρα μας, μελέτες έχουν δείξει ότι το 20-30% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και σχεδόν οι μισοί απ’ όσους νοσηλεύονται στην Εντατική είναι μολυσμένοι με πολυανθεκτικά μικρόβια, δηλαδή με βακτήρια που δεν καταπολεμώνται με τρεις ή περισσότερες από τις βασικές ομάδες αντιβιοτικών (όπως οι πενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες κ.ά.).
Εκτός νοσοκομείων, εξάλλου, υπολογίζεται ότι ήδη το 2%-3% του γενικού πληθυσμού είναι φορέας πολυανθεκτικών βακτηρίων.
www.tanea.gr