Βιοτεχνολογία

Tο «τεστ του θανάτου»: Προβλέπει αν θα πεθάνουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Tο «τεστ του θανάτου»: Προβλέπει αν θα πεθάνουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

To «τεστ του θανάτου», το οποίο θα προβλέπει πόσες πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναπτύσσει διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Medicine, η Δρ Κρίστα Φίσερ από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου, στην Εσθονία, και ο Δρ Γιοχάνες Κετούνεν του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Ελσίνκι, στην Φινλανδία, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από 17.345 υγιή άτομα.

Συγκεκριμένα, εστίασαν σε περισσότερους από 100 βιοδείκτες, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν τους συμμετέχοντες υπό ιατρική παρακολούθηση για μια πενταετία, στην διάρκεια της οποίας απεβίωσαν από διάφορα αίτια 684 άτομα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι απεβίωσαν, είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις συγκεκριμένους βιοδείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεϊνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τέσσερις βιοδείκτες μπορούν κατά κάποιον τρόπο να «προβλέψουν» την πιθανότητα θανάτου, ο οποίος μπορεί να επέλθει από πολλές αιτίες, όπως καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Μάλιστα, μόνο το 20% όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς τους τέσσερις βιοδείκτες, απεβίωσαν εντός των πρώτων 12 μηνών της μελέτης.

Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα δοθεί η δυνατότητα στα υγιή άτομα να διαπιστώνουν αν στα επόμενα χρόνια υπάρχει πιθανότητα να πεθάνουν.

Ο καθηγητής Μάρκους Πέρολα του Ινστιτούτου Υγείας της Φιλανδίας σχολιάζει ότι δεν περίμεναν να καταλήξουν στα ίδια ευρήματα με τους συναδέλφους τους. «Στην αρχή δεν το πιστεύαμε. Ήταν εκπληκτικό ότι αυτοί οι βιοδείκτες φαίνονταν πράγματι να προβλέπουν τον θάνατο άσχετα από ασθένειες», τονίζει. «Όμως υπάρχει ένα ηθικο ερώτημα. Θα ήθελε κάποιος να ξέρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να πεθάνει, αν δεν υπρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;», αναρωτιέται.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.04.2025

Μέθοδος 10-3-2-1-0: Αυτή είναι η καναδική τεχνική που θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;

01.04.2025

Ψυχολόγος αποκαλύπτει: Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν βρέχει

Για ποιο λόγο επηρεάζεται η διάθεσή μας

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό
01.04.2025

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA
01.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες
01.04.2025

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!
31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε
31.03.2025

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί
31.03.2025

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία
31.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη
31.03.2025

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη