Νέους θεραπευτικούς δρόμους για τις ηπατικές νόσους και τις καρδιοπάθειες ανοίγουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εφάρμοσαν μια τεχνική κυτταρικού αναπρογραμματισμού και κατάφεραν να μετατρέψουν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε ώριμα πλήρως λειτουργικά ηπατικά κύτταρα, καθώς επίσης σε κύτταρα του καρδιακού μυ.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν καταφέρει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε άλλα είδη κυττάρων, όπως του παγκρέατος, ωστόσο η δημιουργία πλήρως λειτουργικών κυττάρων, έτοιμων να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα κάποιου οργάνου, έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Η νέα ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι ότι οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν τα κύτταρα του δέρματος σε ηπατικά κύτταρα σχεδόν έτοιμα προς αντικατάσταση άλλων.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Έως τώρα οι επιστήμονες αναπρογραμμάτιζαν τα δερματικά κύτταρα σε πολυδύναμα-βλαστικά, αλλά όταν στη συνέχεια τα μετέτρεπαν σε ηπατικά, τα τελευταία δύσκολα επιβίωναν, αφότου μεταμοσχεύονταν στο δυσλειτουργικό ήπαρ.
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ηπατική ανεπάρκεια, με συνέπεια το συκώτι τους σταδιακά να αδυνατεί να επιτελέσει τις ζωτικές λειτουργίες του και η μόνη λύση να είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Η εναλλακτική τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποτελέσει μια πραγματική λύση για την αναγέννηση του ήπατος.
Οι αμερικανοί επιστήμονες συνδυάζοντας τον γονιδιακό αναπρογραμματισμό με χημικές ουσίες, μετέτρεψαν τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα ενδοδέρματος, τα οποία εν συνεχεία αφέθηκαν να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ηπατικά.
«Αντί να αναπρογραμματίσουμε τα δερματικά κύτταρα, ώστε να επιστρέψουν στην αρχική κατάστασή τους (πολυδύναμη), επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση και δημιουργήσαμε κύτταρα σαν αυτά του ενδοδέρματος, πράγμα που μας επέτρεψε να τα μετατρέψουμε μετά πιο εύκολα σε ηπατικά», εξηγεί ο Δρ Σενγκ Ντινγκ, που συμμετείχε στην έρευνα.