Ένα ρομποτικό χάπι έρχεται να αντικαταστήσει τις ενέσεις των διαβητικών (ινσουλινοεξαρτημένων ασθενών). Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το ιατρικό εγχείρημα είναι ο Μιρ Ιμράν, ο οποίος δημιούργησε ήδη ένα τέτοιο χάπι για την αντικατάσταση των ενέσιμων φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.
Tο χάπι αποτελείται από ένα πολυμερές που απορροφάται από τον οργανισμό, ενώ διαθέτει και μικροσκοπικές βελόνες που είναι φτιαγμένες από ζάχαρη και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα φάρμακα να φτάνουν στο λεπτό έντερο όπως πρέπει.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ρομποτικό χάπι δεν αποκλείεται να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Κι αυτό γιατί τα φάρμακα που είναι κατάλληλα για αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιού, επειδή τα οξέα του στομάχου διασπούν τις πρωτεΐνες.
Παρόλο που το νέο αυτό επίτευγμα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ο ερευνητής Ιμράν είναι πεπεισμένος ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εγκριθεί προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή εκατομμυρίων τέτοιων χαπιών. Όπως φαίνεται, αυτή η ανακάλυψη φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία των ενέσιμων φαρμάκων καθιστώντας πιο εύκολη και πιο ανώδυνη τη ζωή των ασθενών.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, η Google ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει έναν “έξυπνο» φακό επαφής για διαβητικούς, ο οποίος μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα.