Το 2012 γεννήθηκαν με εξωσωματική στις ΗΠΑ περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων μέχρι σήμερα, από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος αυτή στη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το δίκτυο των 379 κλινικλων της SART, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% και πλέον των κλινικών γονιμότητας στις ΗΠΑ, το 2012 πραγματοποίησαν 165.172 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (IVF), οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση 61.740 παιδιών. Τα παιδιά αυτά ήταν κατά περίπου 2.000 περισσότερα από εκείνα που γεννήθηκαν με την ίδια διαδικασία το 2011.
Από το σύνολο των 3,9 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2012, αυτά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύουν το 1,5% του συνόλου, το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.
Το αυξανόμενο ποσοστό αντικατοπτρίζει, εν μέρει, την κατά μέσον όρο αυξανόμενη ηλικία στην οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί, καθώς τα προβλήματα γονιμότητας γίνονται συχνότερα όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
Η μέση ηλικία σήμερα κατά την οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι τα 26 χρόνια. Το 1970 ήταν τα 21,4 χρόνια.
Παρόλο που ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση υποδηλώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πλέον μια συνήθης και διαδεδομένη πρακτική, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι οι αριθμοί, ιδιαίτερα στα ποσοστά επιτυχίας, κρύβουν μεγάλες διαφορές.
«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι οι γυναίκες άνω των 35 έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας», σχολιάζει η Μίριαμ Ζολ, συγγραφέας του βιβλίου «Cracked Open: Liberty, Fertility and the Pursuit of High Tech Babies» (2013).
Προηγούμενα στοιχεία από τη SART έδειξαν ότι το ποσοστό των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης που οδήγησαν σε γεννήσεις ζώντων παιδιών είναι δεκαπλάσιο στις γυναίκες κάτω των 35 σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 42. Ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων γυναικών, λιγότερες από τις μισές κυήσεις με εξωσωματική οδηγούν στη γέννηση ζώντων παιδιών.