Ενας επαναστατικός νέος φακός επαφής επιτρέπει σε τυφλά άτομα να διαβάζουν Μπράιγ σε ηλεκτρονική μορφή. Ο φακός τοποθετείται στο μάτι όπως και ένας συμβατικός αλλά φέρει ηλεκτρόδια τα οποία λαμβάνουν σήματα από μια κάμερα – την κάμερα είτε την κρατά το άτομο στο χέρι του ή τη φορά σε ειδικά γυαλιά.
Τα σήματα εκπέμπονται από την κάμερα στα μάτια του χρήστη και μπορούν να μεταφραστούν ως μια «περιγραφή» της εικόνας που λαμβάνεται.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bar-Illan κατάφεραν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που βοηθούν τα άτομα με τύφλωση να διαβάζουν μέσω ενός… ηλεκτρονικού συστήματος Μπράιγ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται με τα δάχτυλα αλλά με τα μάτια.
Οι φακοί φοριούνται όπως όλοι οι φακοί επαφής, ενώ διαθέτουν ηλεκτρόδια που δέχονται σήματα από μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία εστιάζει στο περιβάλλον του χρήστη και μπορεί να βρίσκεται στο χέρι του. Τα σήματα φτάνουν στους φακούς και από εκεί στα μάτια.
Ο φακός αναπτύσσεται από τον καθηγητή Ζέεβ Ζαλέφσκι του Τμήματος Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής «είναι σαν να διαβάζει κάποιος Μπράιγ όχι με τις άκρες των δακτύλων του αλλά με τα μάτια του».
Προσέθεσε ότι «μπορούμε να κωδικοποιήσουμε μια εικόνα με πολύ περισσότερα σημεία από εκείνα του συστήματος Μπράιγ και να χρησιμοποιήσουμε τα σημεία αυτά για να διεγείρουμε την επιφάνεια του κερατοειδούς».
Σύμφωνα με τον δρα Ζαλέφσκι σε αντίθεση με το σύστημα Μπράιγ το οποίο βασίζεται στη θέση μόλις έξι κουκκίδων ώστε να αποκαλύψει πληροφορίες σε εκείνον που διαβάζει, οι αισθητήρες του κερατοειδούς είναι 600 φορές πιο ευαίσθητοι στην απτική διέγερση από τα δάκτυλα. «Πρόκειται για τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα σε αυτού του είδους τη διέγερση».