Οι άμυνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να προστατευθεί από τις λοιμώξεις αποτελούν επίσης την αιτία της συχνότερης μορφής λευχαιμίας στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα ευρήματά της αποκαλύπτουν ότι μία «αστοχία» του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστά τα κύτταρά του επιρρεπή στην εξαλλαγή τους σε καρκινικά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Genetics», και όπως δημοσιεύουν Τα Νεα, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει εκατομμύρια διαφορετικά αντισώματα για να προστατευθεί από τις λοιμώξεις, αλλά διαθέτει περιορισμένη ποσότητα γενετικού υλικού (DNA) με τις απαραίτητες πληροφορίες για την παραγωγή αυτή.
Προκειμένου, λοιπόν, να παραχθεί η μεγάλη ποικιλία αντισωμάτων που χρειάζεται ο οργανισμός, το DNA ανασυνδυάζεται διαρκώς.
Ο ανασυνδυασμός αυτός, όμως, μερικές φορές αποτυγχάνει, με συνέπεια να δημιουργούνται ελαττωματικά κύτταρα που οδηγούν στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία – την πιο συχνή μορφή λευχαιμίας στα παιδιά.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Sanger και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο, οι οποίοι εξέτασαν 57 παιδιά με λευχαιμία, συγκρίνοντας το DNA από υγιείς ιστούς τους με το DNAτων καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων τους.
Το συμπέρασμά τους ήταν ότι οι πρώτες μεταλλαγές που οδηγούν στην λευχαιμία αρχίζουν κατά την εμβρυϊκή ζωή, ενώ συνεχίζονται μετά τη γέννηση και κάποια στιγμή εκδηλώνεται η λευχαιμία.
Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι μία μορφή αιματολογικού καρκίνου με ποσοστά ιάσεως που υπερβαίνουν το 90%.