Ένας αλγόριθμος που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ θα αναγνωρίζει τα γονίδια που μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να διακοπεί η διαδικασία της γήρανσης. Με λίγα λόγια οι επιστήμονες έχουν ήδη στα χέρια τους το ελιξήριο της νεότητας!
Η υποψήφια διδάκτορας Κέρεν Γιζάκ και οι συνεργάτες της δημιούργησαν έναν αλγόριθμό που θα προβλέπει ποια γονίδια μπορούν να «απενεργοποιηθούν» ώστε να σταματήσουν τη γήρανση.
Η πρωτοποριακή τεχνική μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή καινοτόμων αντιγηραντικών φαρμάκων.
«Οι περισσότεροι αλγόριθμοί που χρησιμοποιούνται αποσκοπούν στην ανακάλυψη φαρμακευτικών στόχων που θα καταστρέφουν τα κύτταρα, με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου ή μιας βακτηριακής λοίμωξης», δηλώνει η Γιζάκ. «Ο δικός μας αλγόριθμος είναι ο πρώτος που θα αναζητά τα κύτταρα που θα μπορεί να τροποποιήσει ώστε να τα θεραπεύσει.»
Ο επονομαζόμενος Αλγόριθμος Μεταβολικής Μετάπλασης μπορεί να αντλεί πληροφορίες για την μεταβολική κατάσταση ενός γονιδίου και στη συνέχεια να προβλέπει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές ή γενετικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην τροποποίηση της μεταβολικής κατάστασης.
Η Γιζάκ και οι συνεργάτες της εφάρμοσαν τον ΑΜΜ ώστε να προβλέψουν ποια γονίδια μπορούν να απενεργοποιηθούν, έτσι ώστε η λειτουργία τους σε μύκητες να προσομοιάζει τη μικρότερη ηλικία. Οι μύκητες είναι το συνηθέστερο γονιδιακό μοντέλο που χρησιμοποιείται στις εργαστηριακές έρευνες, καθώς το DNA τους μοιάζει σε ορισμένα σημεία με αυτό του ανθρώπου.
Ο νέος αλγόριθμος παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μεταβολισμό των κυττάρων κι έτσι μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια συμβάλλουν στις προκλητές μεταβολές.
Το επόμενο βήμα θα είναι να εφαρμοστεί ο αλγόριθμος σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει μελλοντικά ώστε να παρασκευαστούν φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν διαταραχές στις οποίες ο μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ο καρκίνος.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.