Την αφορμή που έψαχναν τόσα χρόνια για να αιτιολογήσουν την επιθυμία τους για γλυκά βρήκαν όσι δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν στους ζαχαρένιους πειρασμούς. Σε αυτό βοήθησαν Ιταλοί ερευνητές που υποστηρίζουν πως η λατρεία μας για τα γλυκά είναι αναπόφευκτη.
Ειδικότερα, επιστήμονες από την Ιταλία υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος όσων ανθρώπων τους αρέσουν τα γλυκά είναι “καλωδιωμένος” με τέτοιο τρόπο λωστε να έλκονται από αυτά.
Για την ακρίβεια, ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα διατροφικά ερεθίσματα και σε ορισμένους ανθρώπους η γλυκιά γεύση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη έλξη από ό,τι σε άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ακόμη και η θέα ενός γλυκού είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σε ορισμένων ατόμων.
Οι ερευνητές έφτασαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων τη στιγμή που κατανάλωναν σοκολάτα ή έβλεπαν σε φωτογραφία μια σοκολατένια τούρτα. Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει διάφορα είδη τροφών (πατατάκια, αναψυκτικά, χάμπουργκερ, πίτσες κλπ) ως εθιστικές εξαιτίας κυρίως των αυξημένων ποσοτήτων ζάχαρης, αλατιού ή άλλων συστατικών που διαθέτουν. Οι ερευνητές της νέας μελέτης διαφωνούν όμως.
Όπως δήλωσε η Πατρίτσια Ιότσο, επικεφαλής της μελέτης, “Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ουσία στις τροφές που να μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για ανάπτυξη εθιστικής συμπεριφοράς. Εμείς δεν αναζητήσαμε εθιστικές ουσίες για αυτό και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια τυπική εθιστική συμπεριφορά των ατόμων που έλκονται από τα γλυκά”.