Μια ανώδυνη, χωρίς επέμβαση εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες, η οποία μπορεί να προβλέψει αν άντρες χωρίς σπέρμα μπορούν να γίνουν βιολογικοί γονείς.
Οι υπάρχουσες μέθοδοι βασίζονται στην λήψη βιοψίας για να ανακαλυφθεί αν ένας άντρας έχει βιώσιμο σπέρμα που θα μπορεί να ανακτηθεί για αγωγή κατά της υπογονιμότητας. Διαδικασία αρκετά επώσυνη ωστόσ καθώς χρειάζεται να γίνει χειρουργείο για την λήψη του δείγματος.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’, υποδεικνύει ότι 2 βιοδείκτες μπορούν να εντοπίσουν ποιος θα ωφεληθεί από εγχείρηση.
Βρετανός ειδικός δήλωσε ότι η εξέταση, που θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο να εισαχθεί στην κλινική πράξη, είναι ενθαρρυντική.
Άντρες που δεν παράγουν σπερματοζωάρια μπορούν ορισμένες φορές να γίνουν γονείς μέσω αγωγής για την υπογονιμότητα αν έχουν φυσιολογικά σπερματοζωάρια που μπορούν να εξαχθούν με εγχείρηση. Άλλοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν βιολογικό παιδί.
Με την δεδομένη τεχνολογία, ο μόνος τρόπος να ανακαλυφθεί αν ένας άντρας έχει βιώσιμο σπέρμα είναι να πραγματοποιηθεί επέμβαση για την ανίχνευση σπερματοζωαρίων στους όρχεις.
Η νέα εξέταση, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στον Καναδά, εντόπισε 2 βιοδείκτες στο σπέρμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί αν η “ανάσυρση’ του σπέρματος θα είναι επιτυχής.
Ο Dr Keith Jarvi του Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute, Mount Sinai Hospital, στο Τορόντο, του Καναδά, δήλωσε ότι η αξία της έρευνας είναι να ανακαλύψει τρόπο να αποφευχθούν μη αναγκαίες βιοψίες όρχεων.
Όπως δήλωσε, το όφελος είναι ότι μπορούμε να προβλέψουμε χωρίς εγχείρηση αν ένας άντρας έχει ή όχι σπερματοζωάρια στους όρχεις.
‘Ετσι, μπορεί να αποφευχθεί μη αναγκαία επέμβαση για ορισμένους άντρες.
Η έρευνα συνεχίζεται για την προσαρμογή της εξέτασης προς χρήση σε κλινικές υπογονιμότητας, εντός 1-2 ετών.
Κατά τον ειδικό, η ερευνητική του ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής της εξέτασης για χρήση στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. “Η φιλόδοξη πρόβλεψη είναι ότι σε έναν χρόνο από τώρα το τεστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Η απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια. Σίγουρα πάντως προχωρούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς”.