Έτοιμοι να παρέμβουν στην αλυσίδα του DNA δηλώνουν οι επιστήμονες, που πιστεύουν πως θα βρουν έτσι την λύση σε μια σειρά ασθενειών, ακόμα και κληρονομικών. Η πρωτοποριακή θεραπεία Crispr όπως ονομάζεται, θα οδηγήσει στην θεραπεία γενετικών διαταραχών, καθώς τους επιτρέπει να κάνουν εξαιρετικά ακριβείς μετατροπές στις γονιδιακές πληροφορίες. Σύνδρομο Down, ιός HIV και η Νόσος Χάντιγκτον είναι κάποιες μόνο από τις πολύ σοβαρές παθήσεις που θα μπορούσαν πια να μην θεωρούνται ανίατες.
Με την μέθοδο αυτή οι επιστήμονες θα μπορούν να αντικαθιστούν τα ελαττωματικά γονίδια με υγιή, παρεμβαίνοντας σε συγκεκριμένα σημεία των 23 ζευγών χρωμοσωμάτων του ανθρώπου. Οι έρευνες γίνονται στο Χάρβαρντ από εξειδικευμένους γενετιστές, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Κρεγκ Μέλο, που δηλώνει στον Ιντιπέντεντ «Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής και αλλάζει τα δεδομένα στην γενετική. Η θεραπεία είναι απίστευτα ισχυρή και οι εφαρμογές της πάρα πολλές, από τις αγροτικές καλλιέργειες μέχρι την πιθανή γονιδιακή θεραπεία στον άνθρωπο».
Ενστάσεις έχουν ήδη διατυπωθεί από επιστήμονες αλλά και πολίτες, που θεωρούν επικίνδυνη την όποια ανθρώπινη παρέμβαση στον γενετικό κώδικα, καθώς εγείρεται σειρά ηθικών ζητημάτων.