Σχεδόν ένα στα δύο σπίτια στον κόσμο έχει ένα κατοικίδιο. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια οικόσιτα σκυλιά και σχεδόν 100 εκατομμύρια γάτες. Στην Ιαπωνία σήμερα υπάρχουν περισσότερα καταγεγραμμένα κατοικίδια από ότι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Και ενώ το 90% των ιδιοκτητών κατοικίδιων δήλωσαν ότι θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέλη της οικογένειας, συχνά τα ζώα συχνά ταξιδεύουν σε συνθήκες που θα θεωρούσαμε επικίνδυνες για τη ζωή και την ακεραιότητα ενός ανθρώπου, περότι υπάρχει τρόπος να ταξιδέψουν με άνεση και ασφάλεια. Μάλιστα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν ειδικά εργοστασιακά αξεσουάρ για κατοικίδια. Οι ξεκάθαροι κανόνες και ο σωστός εξοπλισμός είναι απαραίτητα στις μετακινήσεις με ζώα.
Όταν ταξιδεύουμε, το κατοικίδιο θα πρέπει να έχει «τη δική του» καθορισμένη θέση στο αυτοκίνητο, που δεν θα αλλάζει, ώστε σταδιακά να συνηθίσει. Μια κουβέρτα, ένα παιχνίδι ή κάποιο άλλο αντικείμενο που αγαπά θα βοηθήσει στην προσαρμογή.
Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε το ζώο στο χώρο των αποσκευών, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό πλέγμα. Αυτός ο τρόπος δεν λειτουργεί για όλους τους ιδιοκτήτες και τα κατοικίδια. Ιδανικά, μεταφέρουμε τα ζώα στο πίσω κάθισμα χρησιμοποιώντας μια ειδική ζώνη που συνδέεται στις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Τέτοιες μπορούμε να βρούμε στα περισσότερα pet shops. Όμως η ζώνη δεν θα πρέπει ποτέ να συνδέεται στο κολλάρο του ζώου, αλλά σε λουρί-σαμαράκι.
Ο υπερβολικός θόρυβος ενοχλεί και βλάπτει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα ζώα. Μελέτες έχουν δείξει σημαντικά μειωμένη ακοή σε κυνηγετικά σκυλιά που εκτίθενται συχνά σε πυροβολισμούς. Η δυνατή μουσική μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιο πρόβλημα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε έναν ήχο που επαναλαμβάνεται συνεχώς είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ακοή ενός σκύλου ή μιας γάτας.
Για να γλυτώσουμε από τις τρίχες, τα σάλια, τη λάσπη και άλλα «υποπροϊόντα» του κατοικίδιου μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό προστατευτικό στο πίσω κάθισμα. Είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος μουσαμάς που τοποθετείται πολύ εύκολα και προστατεύει τα καθίσματα. Η επιφάνεια του είναι αδιάβροχη, πλένεται εύκολα και έχει ανοίγματα για να τοποθετείται η ειδική ζώνη ασφαλείας.
Τα μακρινά ταξίδια είναι δύσκολα για όλους. Οι σκύλοι πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα κάθε δύο έως τρεις ώρες, αλλά κάθε κατοικίδιο έχει διαφορετικές ανάγκες και ορισμένα μπορεί να χρειάζονται πιο συχνές στάσεις. Στο διάλειμμα το ζώο πρέπει να περπατήσει, να πιεί νερό και να φάει λίγο.
Μόνο τα πολύ υπάκουα ζώα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στην καμπίνα των επιβατών. Η οδήγηση απαιτεί την απόλυτη προσοχή μας και μια απόσπαση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Εάν η γάτα μας είναι ατίθαση, όπως οι περισσότερες γάτες του κόσμου, σίγουρα θα είναι πιο ασφαλής σε ένα κουτί μεταφοράς ζώων παρά στην αγκαλιά κάποιου επιβάτη.
Πήραμε ένα χαριτωμένο κουτάβι αλλά έγινε ένα τεράστιο ζώο; Μπορούμε να το μεταφέρουμε με ασφάλεια στο αυτοκίνητο, αλλά με ειδικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, μπορούμε να αγοράσουμε ένα ανθεκτικό δάπεδο από καουτσούκ για το πορτμπαγκάζ ή ένα πλέγμα που χωρίζει την καμπίνα των επιβατών. Έτσι θα αποτρέψουμε τυχών ζημιές και θα μειώσουμε την πιθανότητα τραυματισμού.
Πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, ετοιμάζουμε τα απαραίτητα και για τον μικρό μας συνταξιδιώτη. Αυτά περιλαμβάνουν έγγραφα, φάρμακα, τροφή, μπολ, νερό ένα ή δύο παιχνίδια, καθαριστικά και σακούλες, ακόμα και το μαξιλάρι, την κουβέρτα ή το κρεβάτι του ζώου. Έτσι δεν θα του λείψει τίποτα και θα είναι πιο ήρεμο.
Η παραμονή ζώων σε ένα άδειο αυτοκίνητο είναι παράνομη σε κάποιες χώρες, αλλά σίγουρα είναι επικίνδυνη. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος μπορεί μέσα σε μόλις 20 λεπτά να φτάσει στους 50ο C, ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Ένα λίγο ανοιχτό παράθυρο κάνει πολύ μικρή διαφορά και η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει το ζώο ακόμα και σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Επομένως αν πρέπει να αφήσουμε το ζώο στο αυτοκίνητο, καλύτερα να το αφήσουμε στο σπίτι.
Είναι δύσκολο να αντισταθείς στις επιθυμίες ενός ζώου, ειδικά όταν σε κοιτά στα μάτια με τρόπο που μόνο αυτό ξέρει. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη κατά την οδήγηση. Τα μικρά κατοικίδια που ταξιδεύουν στην αγκαλιά μας ή ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να τραυματιστούν σε κάποιο φρενάρισμα. Ένα κατοικίδιο που ταξιδεύει στην αγκαλιά μας, σε περίπτωση ατυχήματος κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά από τον αερόσακο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά τους κανόνες σε κάθε μετακίνηση.