Η γέννηση πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, και ενώ είναι κάτι τόσο συνηθισμένο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν είναι γνωστά για τη διαδικασία. Δεδομένου ότι ο τοκετός είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός στη ζωή τόσο της γυναίκας όσο και του μωρού, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πραγματικά δεν θυμόμαστε τίποτα από τη γέννησή μας.
Αν ρωτήσετε κάποιον ποια είναι η πρώτη του ανάμνηση, πιθανότατα θα λάβετε διάφορες απαντήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς θα μιλήσουν για πράγματα που συνέβησαν όταν ήταν 4 έως 6 ετών, και αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο. Γιατί, λοιπόν, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα πριν από αυτό, ειδικά κάτι τόσο μεγάλο όσο ο τοκετός
Γιατί δεν θυμόμαστε την γέννησή μας;
Μερικοί σπεύδουν να πουν ότι τα βρέφη δεν έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν αναμνήσεις, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν ισχύει. Ένα βρέφος μπορεί να θυμηθεί το πρόσωπο της μητέρας του και να αντιληφθεί την διαφορά ανάμεσα στον γονιό του και κάποιον ξένο. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να θυμούνται όλα τα πρόσωπα εκείνων που βρίσκονται κοντά τους.
Μέσα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη μπορούν να θυμούνται τις δεξιότητες που έμαθαν από τη μια μέρα στην άλλη και όσο μεγαλύτερο είναι το βρέφος, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η μνήμη του.
Ο τοκετός ως «αυτοβιογραφική ανάμνηση»
Ο τοκετός θα μπορούσε να θεωρηθεί «αυτοβιογραφική ανάμνηση», επειδή είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ατόμου. Οι ερευνητές έχουν κάποιες θεωρίες σχετικά με το γιατί τα βρέφη δεν θυμούνται τη γέννησή τους. Το πρώτο είναι ότι η αυτοβιογραφική μνήμη απαιτεί να έχετε κάποια αίσθηση του εαυτού σας και του ποιοι είστε, και αυτό είναι κάτι που λείπει από τα βρέφη.