Uncategorized

Πρώιμα σημάδια διατροφικήσ διαταραχής

Παρακάτω θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάποιος μπορεί να έχει διατροφικές διαταραχές,
Πρώιμα σημάδια διατροφικήσ διαταραχής

Ποιά είναι τα είδη διατροφικών διαταραχών;

Ανορεξία: τα άτομα με ανορεξία περιορίζουν δραστικά την πρόσληψη τροφής λόγω ενός έντονου φόβου ότι μπορεί να παχύνουν ή να πάρουν κιλά. Παρόλο που μπορεί να είναι αδύνατα και να βρίσκονται στα όρια της απίσχνασης, δεν μπορούν να το αντιληφθούν και να εκτιμήσουν ρεαλιστικά την κατάσταση τους. Εκτός από τον περιορισμό της διατροφικής τους πρόσληψης, τα άτομα με ανορεξία μπορεί να προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους με πολύ έντονη άσκηση (πολλές ώρες ή υπερβολική συχνότητα), διαιτητικά χάπια/σκευάσματα ή με την πρόκληση εμετών.

Βουλιμία: Τα άτομα με βουλιμία παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και πρόκλησης εμετών. Μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας, το άτομο με βουλιμία νιώθει έντονα ότι πρέπει να αποβάλλει τις έξτρα θερμίδες και το φαγητό που κατανάλωσε. Για να αποφύγει λοιπόν να πάρει βάρος, προκαλεί εμετό, ασκείται υπερβολικά ή μπορεί να λαμβάνει φαρμακευτικά καθαρτικά σκευάσματα με στόχο την γρήγορη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποβολή τροφής από το σώμα.

Υπερφαγία: Τα άτομα με υπερφαγία τρώνε υπερβολικά χωρίς έλεγχο, καταναλώνοντας σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έναν μεγάλο αριθμό θερμίδων. Παρόλο που νιώθουν ενοχικά ή ντροπιαστικά μετά από αυτή τη συμπεριφορά, νιώθουν αδύναμοι και ανίκανοι να ελέγξουν την συμπεριφορά τους ή να σταματήσουν να τρώνε ακόμα και αν νιώθουν κορεσμό ή ότι έχουν φουσκώσει υπερβολικά.

Ποιά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια των διατροφικών διαταραχών;

Θα δείτε πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν για το βάρος τους, το τι τρώνε και το πώς είναι η εμφάνιση τους. Ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες της εφηβείας και της ενήλικης ζωής, υπάρχει η έντονη τάση να ‘ταιριάξουν’ με το κοινωνικό περιβάλλον και να νιώσουν ότι είναι ελκυστικοί σε μια περίοδο όπου συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές στο σώμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρείτε την διαφορά και τα όρια μεταξύ μίας φυσιολογικής αναπτυξιακής διεργασίας και μίας διατροφικής διαταραχής.

Επιπρόσθετα, πολλά άτομα με διατροφική διαταραχή δεν λένε εύκολα το πρόβλημα τους, το κρύβουν πολύ καλά και συνήθως περνάει αρκετός καιρός μέχρι που κάποιος γνωστός/συγγενής αρχίζει και παρατηρεί κάποια σημάδια. Παρακάτω θα βρείτε πρώιμα ανησυχητικά σημάδια που χρειάζεται να προσέξετε.

Περιορισμός πρόσληψης τροφής – ακραίες δίαιτες

– Το άτομο βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει γεύματα ή καταστάσεις που εμπεριέχουν την διαδικασία πρόσληψης φαγητού (είχα φάει νωρίτερα, δεν πεινάω, με πονάει το στομάχι μου)

– Το άτομο τρώει ελάχιστες ποσότητες του φαγητού ή τρώει μόνο συγκεκριμένα ολιγοθερμιδικά είδη φαγητών και συχνά κατατάσσει ως απαγορευμένες, σημαντικές ομάδες φαγητών όπως οι υδατάνθρακες ή τα λίπη.

– Το άτομο ασχολείται εμμονικά με την μέτρηση θερμίδων, το διάβασμα των συστατικών στις αναγραφόμενες ενδείξεις των συσκευασιών και των συνιστώμενων ποσοτήτων κατανάλωσης

– Το άτομο αναπτύσσει συγκεκριμένες περιοριστικές διατροφικές ιεροτελεστίες όπως το να τρώει συγκεκριμένα φαγητά με συγκεκριμένη σειρά ή να κόβει το φαγητό σε πολύ μικρές μερίδες ή να το μασάει υπερβολικά και αργά.

– Το άτομο λαμβάνει διαιτητικά χάπια ή συνταγογραφούμενα διεγερτικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Υπερφαγία

– Παρατηρείτε ότι έχουν καταναλωθεί μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να υπάρχει άλλη εξήγηση.

– Βρίσκετε πολλά πεταμένα χαρτάκια και συσκευασίες φαγητών, συχνά κρυμμένα και προσεκτικά τυλιγμένα στον πάτο του κάδου απορριμμάτων.

– Το άτομο μπορεί να κρύβει ή να αποθηκεύει ποσότητες τροφών συνήθως υψηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. να κρύβει σε συρτάρια πολλά γλυκά).

– Μυστικοπάθεια και απομόνωση – το άτομο μπορεί φαινομενικά να τρώει φυσιολογικά όταν είναι με άλλους, αλλά αργά το βράδυ να τρώει υπερφαγικά έχοντας τηρήσει κάθε αρχή ώστε να μην ανακαλυφθεί ή ενοχληθεί από κάποιον δικό του.

Πρόκληση εμετών

– Το άτομο εξαφανίζεται μετά από κάθε γεύμα ή επισκέπτεται συχνά το μπάνιο.

– Ανοίγει την βρύση ώστε να καλύπτει τον ήχο της πρόκλησης εμετού μετά το γεύμα

– Χρησιμοποιεί υπερβολικές ποσότητες στοματικών διαλυμάτων, τσίχλες /καραμέλες ή ακόμα και βάζοντας κολόνια, ώστε να καλυφθεί η μυρωδιά που αφήνει ο εμετός στην ανάσα τους.

– Λαμβάνουν καθαρτικά, διουρητικά σκευάσματα ή κλύσματα.

– Περνάνε περιόδους όπου μπορεί να ασκούνται υπερβολικά και εμμονικά, ειδικά μετά την κατανάλωση φαγητού ιδιαίτερα κατά την περίοδο γιορτών.

– Συχνά μπορεί να αναφέρουν συμπτώματα ξηροστομίας, πόνο στον φάρυγγα ή στο στομάχι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

– Αποχρωματισμός δοντιών.

Διαστρεβλωμένη αντίληψη για την εικόνα σώματος

– Υπερβολική και έντονη ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος (εμμονική τάση για ζύγισμα, περνάνε πολύ χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη ανιχνεύοντας ‘περιττά’ κιλά και κάνοντας έντονη κριτική στο σώμα τους)

– Ξαφνική και σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους ή συχνές διακυμάνσεις στο βάρος

– Παράπονα στους γύρω ότι αισθάνονται ότι έχουν παχύνει ή εκφράζουν φόβους ότι θα πάρουν κιλά

–  Φοράνε χοντρά και φαρδιά ρούχα με σκοπό να κρύψουν το βάρος τους

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το άτομο με διατροφική διαταραχή;

Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια σε κάποιον αγαπημένο σας, είναι σημαντικό να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να του/της μιλήσετε. Μπορεί να πιστεύετε ότι μπορεί να αμυνθεί, να θυμώσει ή να φοβάστε ότι θα πείτε κάτι λάθος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αφήσετε αυτές τις ανησυχίες να σας εμποδίσουν από το να εκφράσετε τον προβληματισμό σας για αυτό που έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει.

Τα άτομα με διατροφική διαταραχή συνήθως φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια. Μερικά άτομα δυσκολεύονται να βρουν τον τρόπο να ξεκινήσουν μια συζήτηση για αυτό το θέμα, ενώ άλλα μπορεί να διακατέχονται από τόσο έντονα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ώστε να μην πιστεύουν καν ότι αξίζουν οποιαδήποτε βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, μία διατροφική διαταραχή που μένει και διατηρείται χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση, μόνο χειρότερα θα γίνει και αυτό θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική υγεία του/της αγαπημένου/ης σας.

Παρακάτω παραθέτονται τρόποι με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε/κινητοποιήσετε τα άτομα με διατροφική διαταραχή.

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις διατροφικές διαταραχές. Ποιοί επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν, αν υπάρχουν ειδικές κλινικές ή εξειδικευμένα κέντρα διατροφικών διαταραχών, ποιές είναι οι θεραπείες με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αν ο θεραπευτής ή το κέντρο που ψάχνετε, πληρεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποιον έφηβο/η αναλάβετε ευθύνη ως κηδεμόνας και μην σηκώνετε το βάρος μόνος/η σας. Μιλήστε με κάποιον ειδικό και ρωτήστε πώς μπορείτε να χειριστείτε το θέμα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Διαλέξτε μια καλή στιγμή για να μιλήσετε μαζί του/της όπου δεν θα υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις. Να είστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και κυρίως μην επιλέξετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση μετά από κάποιον τσακωμό ή κάποιο τυπικό επεισόδιο λογομαχίας!

Εξηγήστε τον προβληματισμό σας. Μην μπαίνετε στην διαδικασία να κάνετε κήρυγμα ή να κρίνετε το άτομο. Αναφερθείτε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και καταστάσεις που έχετε παρατηρήσει και εξηγήστε γιατί αυτές σας ανησυχούν. Θυμηθείτε ότι ο σκοπός σας δεν είναι να προσφέρετε άμεσες λύσεις, αλλά να εκφράσετε την ανησυχία σας για την υγεία του ατόμου, πόσο τους αγαπάτε και πόσο θέλετε να τους βοηθήσετε.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι το άτομο θα αρνηθεί το πρόβλημα και θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε είδους βοήθεια. Μπορεί να θυμώσει και να γίνει αμυντικό. Μείνετε ψύχραιμοι και διατηρείστε τον σεβασμό για το άτομο. Θυμηθείτε ότι και μόνο η συζήτηση για το θέμα, βιώνεται ως απειλητική για το άτομο. Μην το παίρνετε προσωπικά.

Υπομονή και υποστήριξη. Μην τα παρατάτε αν το άτομο σας θυμώσει ή αρνηθεί να ξαναμιλήσετε για αυτό το θέμα. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι το άτομο να αντιληφθεί μερικά πράγματα και να κάνει κάτι για αυτά. Εσείς να σκέφτεστε ότι το σημαντικό είναι ότι κάνατε το πρώτο βήμα. Μπορεί το άτομο να σκεφτεί αυτά που του είπατε και σταδιακά να ανοιχτεί και να παραδεχτεί ότι όντως έχει πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια. Κάντε το ξεκάθαρο ότι ο μόνος λόγος που του μιλάτε είναι επειδή νοιάζεστε, ότι πιστεύετε σε εκείνον/η και θα είστε εκεί οτιδήποτε και αν χρειαστεί.

Uncategorized

11.10.2024

Νοσοκομείο Μεταξά: Ορατός ο κίνδυνος αναβολής επειγόντων χειρουργείων λόγω έλλειψης απαιτούμενων εργαλείων

Υπάρχουν τεράστιες απουσίες αναγκαίων προϊόντων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο

16.07.2024

Κως: Σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο επιχειρηματίας μετά από συμπλοκή για τη διεκδίκηση ενός πελάτη

Οι έρευνες των αστυνομικών για τη συμπλοκή βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους αξιωματικούς που τις χειρίζονται, να ψάχνουν εικόνες από κάμερες ασφαλείας της περιοχής

Δείτε πώς ο καφές επηρεάζει τον υποθυρεοειδισμό – Τα πιθανά οφέλη
08.07.2024

Δείτε πώς ο καφές επηρεάζει τον υποθυρεοειδισμό – Τα πιθανά οφέλη

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο
24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα
24.12.2024

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο
24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;
24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας
24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία
23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας
23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας