Την έντονη αντίδραση ασθενών με Θαλασσαιμία, – Μεσογειακή αναιμία -προκάλεσε η καταγγελία για ύπαρξη ομάδων αντιεμβολιαστών που εμφανίζονται οργανωμένα προσπαθώντας να παρασύρουν και άλλους, ώστε σε περίπτωση ανάγκης για μετάγγιση αίματος να αρνηθούν αίμα εμβολιασμένων.
Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο και συντονίστρια της ομάδας αιμοδοσίας του συλλόγου, Μελίνα Μπάκα, προτείνει οι μονάδες αίματος τις οποίες αρνούνται οι αντιεμβολιαστές να στέλνονται στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας ή στα Ογκολογικά τμήματα που βιώνουν τραγικές ελλείψεις σε αίμα και τα ψυγεία τους είναι άδεια.
Αναφέρει επίσης, ότι “είναι προκλητικό να γίνεται διαλογή σε ένα “δώρο” ζωής”.
Η ανάρτηση της Μελίνας Μπάκα:
“Συνηθίζω να γράφω ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.
Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι.
Δεν με απασχολεί διόλου και δεν θα μπω στη διαμάχη.
Σαφώς με ενοχλούν οι ύβρεις εκατέρωθεν, ιδιαιτέρως “όταν εύχονται κακό ψόφο”.
Πόσο αβίαστα ξεστομίζει κάποιος, κάποιοι “κακό ψόφο”, ποτέ δεν κατάλαβα.
Λοιπόν, την ανοησία πλέον δεν την αντέχω.
Κι όταν αγγίζει την Εθελοντική Αιμοδοσία, τις μεταγγίσεις, λυπάμαι και θυμώνω. Αναρωτιέμαι πως αν τελικά, δεν βρεθείς στην θέση των Ανθρώπων που δοκιμάζονται χρόνια ολόκληρα, δεν θα βάλεις ποτέ μυαλό.
Στην αρχή είχαμε “τους εξυπνάκηδες”, όπου μας έλεγαν “το αίμα που προσφέρουν οι εμβολιασμένοι είναι δηλητηριασμένο”.
Τώρα, έχουμε κι εκείνους όπου αρνούνται την μετάγγιση“.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Πελοπόννησος», η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Μαστοράκου, ανέφερε: «Η τελευταία μόδα είναι ότι αν κάποιος μπει χειρουργείο ή θέλει Μετάγγιση κι είναι κατά του εμβολίου, ζητά να μην γίνει μετάγγιση από εμβολιασμένο. Έχουν δηλαδή συγκεκριμένη απαίτηση. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση”.
Εστίασα σε αυτή την παράγραφο, η οποία και αφορά χρόνιους ασθενείς που χρήζουν τακτικές μεταγγίσεις.
Αλήθεια …
– τι θα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, αν η ζωή τους ήταν εξαρτημένη με μεταγγίσεις ανά 15 – 20 ημερών;;
– γνωρίζουν ότι είμαστε μια Χώρα που ταλανίζεται από ελλείψεις αίματος;;
– γνωρίζουν ότι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία υπομεταγγίζονται ή στη χειρότερη περίπτωση αναβάλλεται η μετάγγιση τους λόγω έλλειψης;;
– κι αν ακόμα είχαμε επάρκεια (που δεν έχουμε), δεν νομίζετε ότι είναι προκλητικό να γίνεται διαλογή σε ένα Αληθινό Δώρο Ζωή“, επεσήμανε η κ. Μπάκα.