Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.
Στη διαδικτυακή συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο όχι μόνο τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών σε μεταγγίσεις αίματος, αλλά και την επιβεβλημένη ανάγκη για ανάπτυξη κουλτούρας συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναγνώρισαν το διαχρονικά σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Ε.ΚΕ.Α στη χάραξη πολιτικών υγείας και συγκεκριμένα στον τομέα της επάρκειας αίματος και επανέλαβαν την πάγια θέση ότι το υγειονομικό σύστημα οφείλει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων αίματος, όχι μόνο κατά περίπτωση και πυροσβεστικά, αλλά σε διαρθρωτικό επίπεδο στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού διασφάλισης την επάρκειας.
Σε αυτή τη διαδικασία, το Ε.ΚΕ.Α. οφείλει να αναλάβει έναν αναβαθμισμένο, κεντρικό και συντονιστικό ρόλο.
Παράλληλα, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα θέτει στο επίκεντρο την αξία της εθελοντικής και όχι της ανταλλακτικής αιμοδοσίας, που συχνά κρατά δέσμιους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από μετάγγιση και υποχρεούνται να αναζητήσουν αιμοδότες στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους.
Με γνώμονα τις κοινές αξίες και αρχές που μοιράζεται με το Ε.ΚΕ.Α. και αφουγκραζόμενη τις αυξημένες ανάγκες για αίμα αλλά και τη μειωμένη προσφορά εν μέσω της πανδημίας, η Ένωση Ασθενών επιβεβαίωσε την προθυμία της συνομοσπονδίας να υποστηρίξει και να συνδράμει πολυδιάστατα στο έργο του Κέντρου, με γνώμονα τη διασφάλιση της πρόσβασης του κάθε πολίτη και του κάθε ασθενή στο αίμα όταν αυτό κρίνεται επιστημονικά επιβεβλημένο.
Από τη μεριά του ο κ. Κατσίβελας τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη κουλτούρας αιμοδοσίας ήδη από το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τη μείωση του ποσοστού εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Ε.ΚΕ.Α. τόσο διαχρονικά, όσο και κατά την τρέχουσα έκτακτη περίοδο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη διασφάλιση της ασφάλειας του αίματος και των παραγώγων του, καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση του.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση αλλά και την αναγκαιότητα της συνεργασίας τους που θα συμβάλλει θετικά στην επίλυση χρόνιων προκλήσεων που συνοδεύουν την αιμοδοσία και τη διαχείριση αίματος στη χώρα.