Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές άγχους, ημικρανίες, οστεοπόρωση, και εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου προκαλεί διάρροια.
Παρακάτω παραθέτουμε λίστα των 10 τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο :
- Σκουροπράσινα Φυλλώδη Λαχανικά : Σπανάκι, σέσκουλο, διάφορα λαχανοειδή, γογγύλια.
- Καρύδια και Σπόροι : σπόροι κολοκύθας και κολοκυθιού, σουσάμι, αμύγδαλα, κάσιους, κουκουνάρια, φιστίκια.
- Ψάρια : Σκουμπρί, γάδος, καλκάνι, τόνος.
- Όσπρια : Άσπρα φασόλια, κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές.
- Δημητριακά Ολικής Αλέσεως : Καστανό ρύζι, κινόα, κεχρί, πλιγούρι, σίκαλη, άγριο ρύζι, Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως, κριθάρι, βρώμη.
- Αβοκάντο
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
- Μπανάνες
- Αποξηραμένα φρούτα : σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες.
- Μαύρη Σοκολάτα
Πηγή : USDA National Nutrient Database for Standard Reference