“Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο” – Ιπποκράτης, 460-370 π.Χ.
Ακόμη και σήμερα αποδεικνύεται πως το έντονο περπάτημα είναι πιο ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική υγεία, απ ότι το γυμναστήριο!
Αυτό δεν σημαίνει πως βγαίνουμε και περπατάμε αργά, σταματώντας κάθε λίγο, αλλά με γρήγορο βήμα, – όσο μπορούμε συνεχόμενο- και τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα την ημέρα.
Βέβαια, τώρα με τα περιοριστικά μέτρα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κλειστήκαμε στο σπίτι, αλλά λίγη ώρα για περπάτημα κοντά στο σπίτι του, αν θέλει κάποιος πραγματικά, μπορεί να το κάνει.
Η πεζοπορία είναι πιο αποτελεσματική από το γυμναστήριο
Έρευνα από το London School of Economics βρήκε ότι όσοι περπατούν, έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λεπτότερη μέση από ότι όσοι κάνουν κάποιο άθλημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το περπάτημα με έντονο βήμα, είναι πολύ καλύτερο για να κρατάμε το βάρος μας χαμηλό από ότι οι δουλειές στο σπίτι, η χειρωνακτική εργασία και τα σπορ.
Το περπάτημα επιμηκύνει τη ζωή
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν μια έρευνα σε 334.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ακόμη και η παραμικρή σωματική δραστηριότητα επιδρά στην παράταση της διάρκειας ζωής.
Μάλιστα, οι λιγότερο «fit» είχαν να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη.
Η πεζοπορία αλλάζει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τις γνωστικές ικανότητες, μειώνει το στρες και αυξάνει τις ορμόνες της χαράς.
Ενισχύει τη δημιουργικότητα
Το συχνό περπάτημα, διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά του φλοιού του εγκεφάλου, αυξάνει τον όγκο του ιππόκαμπου (περιοχής του εγκεφάλου, που είναι πολύ σημαντική για τη μνήμη) και ανεβάζει τα επίπεδα των μορίων που προκαλούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων και μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ τους.
“Ένα δυναμικό περπάτημα τριών χιλιομέτρων καθημερινά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στην ψυχοσωματική υγεία ενός ενήλικα από ό, τι όλα τα φάρμακα“.
Paul Dudley White, Αμερικανός καρδιολόγος