Η κρίση πανικού, είναι μια οδυνηρή εμπειρία που την βιώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.
Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι έντονα και αποδιοργανώνουν πλήρως το άτομο, ενώ αν είναι συχνές οι κρίσεις, το καθιστούν μη λειτουργικό και αντικοινωνικό.
Η κρίση πανικού, εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση και εάν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, το άτομο πιστεύει πως πεθαίνει.
Τα συμπτώματα, είναι τα ακόλουθα:
-Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή
-Ζάλη, μείωση της όρασης
-Ταχυκαρδία, το άτομο πιστεύει πως παθαίνει έμφραγμα
-Αστάθεια, έντονη η ανάγκη, να πιαστεί από κάτι σταθερό, ή ένα χέρι που θ απλωθεί εκείνη την στιγμή για βοήθεια.
-Αίσθηση μουδιάσματος στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια
-Έντονη εφίδρωση. Οι παλάμες στάζουν από τον ιδρώτα αλλά και ολόκληρο το σώμα.
-Λιποθυμική τάση
-Ο φόβος του θανάτου κυριεύει το άτομο την στιγμή που βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα, με αποτέλεσμα, τα συμπτώματα να δυναμώνουν.
-Οι τάσεις φυγής είναι έντονες στα άτομα που βιώνουν κρίση πανικού
Σύμφωνα με έρευνες, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως προσβάλλουν νεαρές ηλικίες (εφηβεία).
Εντάσσονται στις Αγχώδεις Διαταραχές, ενώ η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση ζητώντας βοήθεια από ειδικό. Μην τις αγνοήσετε, διότι θα σας ακολουθούν παντού και πάντα, κάνοντας την ζωή σας τόσο δύσκολη, όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία και άλλες φοβίες αναπτύσσονται μετά από την εμφάνιση κρίσης πανικού.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη, για τις κρίσεις πανικού στην Ελλάδα, και είναι από τις ελάχιστες που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας.
Η μελέτη αυτή, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος σε όλες τις ηλικίες.
Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Πέτρος Σκαπινάκης , “Δημοσιεύθηκε η μελέτη μας για την επιδημιολογία της διαταραχής πανικού στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη μεγάλη τέτοια μελέτη στον Ελληνικό γενικό πληθυσμό δείχνει ίσως και τη δυσκολία που έχουμε να αναγνωρίσουμε, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουμε, ένα πρόβλημα που και συχνό είναι και συχνά δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους νέους ιδίως ανθρώπους”