Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των εκπροσώπων του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο του 42ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου (21-23/10/2021, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ, αποτελεί το μεγαλύτερο ιατρικό συνέδριο της χώρας από άποψη συμμετοχής συνέδρων και θεματολογίας.
Το συνέδριο είναι υβριδικό και θα συμμετέχουν αποκλειστικά εμβολιασμένοι σύνεδροι.
Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι:
Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πρόεδρος ΕΚΕ
Ιωάννης Γουδέβενος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Τέως Πρόεδρος ΕΚΕ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γ. Γραμματέας ΕΚΕ
Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Σύντομη παρέμβαση έκανε η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ και Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κανακάκης, παρουσίασε τους στόχους και την πολύπτυχη θεματολογία του συνεδρίου καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των συνέδρων και ευρύτερα της Καρδιολογικής Κοινότητας για τη συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση.
Ταυτόχρονα, με αφορμή το υβριδικό 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο εγκαινιάστηκε η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη , με σύνθημα: “Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!“, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη/ φιλοξενία της εταιρείας Menarini Hellas.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει στους ασθενείς έγκυρη, εύληπτη και περιεκτική πληροφόρηση για τη σταθερή στηθάγχη, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο τους, να οδηγηθούν στη βέλτιστη διαχείριση της πάθησής τους, παραμένοντας δραστήριοι και ενεργητικοί.
Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα όπου οι γνωστοί ηθοποιοί Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη μεταφέρουν στους τηλεθεατές το μήνυμα ότι :
“Σήμερα η σταθερή στηθάγχη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και τους παρακινούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους”.
Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα www.metinkardiasou.gr παρέχονται πληροφορίες για:
-την αιτιολογία,
-τα συμπτώματα,
-τη διάγνωση και,
-τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης,
-συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς και,
-αρθρογραφία σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η καμπάνια υποστηρίζεται επίσης από τη δημιουργία σελίδας Facebook και ενέργειες διαδικτυακής προβολής.
Τα κύρια σημεία των ομιλιών:
Ιωάννης Κανακάκης: “42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο- Εξελίξεις στην Καρδιολογία”
“Το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Καρδιολογίας στη χώρα μας.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διεθνείς και Έλληνες Καρδιολόγοι πρωτοπόροι στο τομέα τους θα αναφερθούν στις τρέχουσες εξελίξεις της Καρδιολογίας.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει:
- Χρόνια Στεφανιαία Νόσος και στη Σταθερή Στηθάγχη
- Βαλβιδοπάθειες και στην εξέλιξη στην διαδερμική αντιμετώπισή τους. Στην Ελλάδα σήμερα διενεργούν > 600 επεμβάσεις διαδερμικής μη χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI). Υπολογίζουμε τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2000
- Στις καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου COVID-19, στον τρόπο διάγνωσης και έγκαιρης αντιμετώπισης
- Θα παρουσιασθούν εθνικές καταγραφές για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και των εμφυτεύσεων συσκευών διατήρησης του καρδιακού ρυθμού. Στη χώρα μας έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που έχει οδηγήσει στην ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων με βάση τον πληθυσμό.
- Στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που ελαττώνουν τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και αυξάνουν την επιβίωση.
- Στις ψηφιακές εφαρμογές και στην τηλεϊατρική. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ψηφιακές εφαρμογές για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.
- Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ιδιαίτερα στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και της αύξησης των λιπιδίων, με τα νέα μακράς δράσεως φαρμακευτικά προϊόντα πέραν των στατινών (PCSK9 – αναστολείς), έχει οδηγήσει σε επιπλέον 50% μείωση της LDL χοληστερόλης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα προγράμματα άσκησης κατά την αποκατάσταση και στον τρόπο διακοπής τους καπνίσματος καθώς και στον ρόλο των νέων καπνικών προϊόντων.
- Στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) αλλά και στην αντιμετώπισή τους με σκοπό την μείωση της θνητότητας αλλά και της νευρολογικής αποκατάστασης. Θα παρουσιασθούν περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα με την μηχανική θρομβεκτομή που αποτελεί το σύγχρονο τρόπο επεμβατικής αντιμετώπισης των ΑΕΕ.
- Η Καρδιοογκολογία αποτελεί ένα νέο ιδιαίτερο πεδίο που αφορά τις επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία από τις αντι-νεοπλασματικές θεραπείες. Θα γίνει αναφορά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε αυτή την ομάδα ασθενών.
- Αναμένεται με ενδιαφέρον η αναφορά στα οικονομικά της υγείας και στην αξιολόγησης των νέων φαρμακευτικών και τεχνολογικών προϊόντων κατά την εισαγωγή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)
- Σκοπός της ΕΚΕ είναι η προαγωγή του κλάδου της Καρδιολογίας και η συμμέτοχη της στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιολογικών παθήσεων, όπου υψηλού επιπέδου συνέδρια όπως είναι το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, συμβάλλουν καθοριστικά στην αποστολή της.”
Γιάννης Γουδέβενος: “Η Ψηφιακή Υγεία (ΨΥ) μέσω Τηλειατρικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάχη κατά των Καρδιαγγειακών Παθήσεων (ΚΑΠ) μετά την πανδημία COVID-19”
“Ο αριθμός θανάτων από COVID-19 στη χώρα μας ξεπέρασε τους 15 000 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να ευθύνονται για 30 000 θανάτους ετησίως.
Το επόμενο στάδιο που θα αντιμετωπίσουμε με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως και με όλες τις χρόνιες) θα θυμίζει τοπίο μετά από τσουνάμι ή μεγάλες πυρκαγιές.
Η πανδημία ευτυχώς ανάγκασε την επιτάχυνση εφαρμογής της ψηφιακής υγείας και δημιούργησε την ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπιση των ΚΑΠ (ουδέν κακόν αμιγές καλού).
Οι τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση των παθήσεων, υπενθυμίζουν και προκαθορίζουν τις μεταβολές στη φαρμακευτική αγωγή και υποστηρίζουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά.
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με την ικανότητα ν ανακαλύπτει ευρήματα από δεδομένα που η ανθρώπινη πλευρά δεν μπορεί στο ΗΚΓ (βελτίωση στη διάγνωση και πρόβλεψη αρρυθμιών) και κυρίως στην απεικόνιση είναι ένα άλλο παράδειγμα.
Η δυνατότητα παρακολούθησης των ΚΑΠ από μακριά (τηλειατρική) φάνηκε ξεκάθαρα στην εποχή της πανδημίας…
Πρόσωπο με πρόσωπο ιατρική συνάντηση δεν ήταν εύκολη σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες με τη δυνατότητα ελέγχου από μακριά κάνει το κόσμο να νοιώθει ασφαλής στην αρρώστια και στη υγεία τους.
Ένα ψηφιακό εργαλείο στην Αγγλία για τον έλεγχο της υπέρτασης και ένα ανάλογο στην Ελλάδα (thessHF) για παρακολούθηση της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν δυο καλά παραδείγματα
Η ΨΥ πέρα από το ρόλο της στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ΚΑΠ μπορεί να παίξει ρόλο και στις υγειονομικές ανισότητες (άνεργοι, άποροι, ρομά, μετανάστες) και να βελτιώσει την πρόσβαση σε μονάδες υγείας σε φτωχούς πληθυσμούς (απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία με ελλιπή στελέχωση).
Καθώς η ΨΥ επεκτείνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν προσεγγίσεις στην επένδυση της ιατρικής εκπαίδευσης και των τεχνολογικών υποδομών στην πρόσβαση.
Η Ψηφιακή Υγεία αποτελεί μια νέα κανονικότητα.
Οι λύσεις της δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να είναι συμπληρωματικές σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα υγείας”.
Κώστας Τούτουζας: “Ποια είναι η βέλτιστη τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για την πρόληψη συμβάντων σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο με διαβήτη;”
“Για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1c) κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο για μελλοντικά αγγειακά επεισόδια σε μια νέα μελέτη.
Το βέλτιστο εύρος της A1c κατά την εισαγωγή που σχετίζεται με έναν ελάχιστο κίνδυνο αγγειακών συμβάντων και υποτροπής εγκεφαλικού επεισοδίου εκτιμήθηκε ότι ήταν μεταξύ 6,8% και 7,0%. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά πάνω από αυτό το επίπεδο.
Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που είχαν παροδική ισχαιμική προσβολή ή οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Από τους 18.567 ασθενείς στη μελέτη, 1437 παρουσίασαν σύνθετα αγγειακά επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Τα αποτελέσματα της πολυπαραγοντικής ανάλυσης έδειξαν ότι ο κίνδυνος για αγγειακό συμβάν αυξήθηκε σημαντικά σε για τιμές A1c από 6,8% σε 7,0%.
Ο κίνδυνος για μελλοντικό αγγειακό συμβάν ήταν 27% μεγαλύτερος μεταξύ των ασθενών των οποίων το επίπεδο της A1c πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν> 7,0%, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το επίπεδο εισαγωγής ήταν <6,5%.
Ο κίνδυνος για υποτροπιάζον εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 28% μεγαλύτερος με τα αρχικά επίπεδα A1c> 7,0% από ό, τι με επίπεδα <6,5%”.
Βαλβίδες TAVI
“Σε ό,τι αφορά το θέμα των βαλβίδων TAVI πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η επέμβαση για την οποία είναι καταγεγραμμένα όλα στο ΚΕΣΥ με κάθε λεπτομέρεια .
Καταγράφονται τα πάντα ήδη από το 2015 και μετά σε σχέση με τη θνησιμότητα, τις επιπλοκές, τα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Για καμία άλλη επέμβαση στον ελληνικό χώρο δεν έχουμε τόσο λεπτομερή καταγραφή ανά νοσοκομείο και ανά επεμβατικό καρδιολόγο.
Επίσης όσον αφορά την επεμβατική καρδιολογία, οποία είναι στην αιχμή του δόρατος της καρδιολογίας, να πω ότι ήδη οι διακαθετηριακές επεμβάσεις έχουν ξεκινήσει και στη μιτροειδή και στην τριγλώχινα και στην πνευμονική και αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν τα χειρουργεία, είτε ασθενείς που είναι σε μεγάλη ηλικία είτε νεαρά παιδιά που έχουν συγγενείς καρδιοπάθειες, τα οποία όταν μεγαλώσουν , μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την περίπτωσή τους πλέον μη χειρουργικά και αυτό νομίζω είναι επανάσταση στην Καρδιολογία.
Τέλος να αναφέρουμε ότι το 2021 είναι το πρώτο έτος που θα εμφυτεύονται οι βαλβίδες TAVI στην αορτή με μέτριου κινδύνου euroscore, σε ασθενείς δηλαδή με euroscore πάνω από 4%”.
Χάρης Αντωνιάδης: “Καρδιαγγειακή αξονική τομογραφία: Μια εξέταση για πόνο στο στήθος και όχι μόνο”
“Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί την μόνη μη επεμβατική μέθοδο για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, και επιτρέπει ανίχνευση και χαρακτηρισμό των αθηρωματικών πλακών.
Με τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούμε όχι μόνο να χαρακτηρίσουμε το βαθμό στένωσης σε μια στεφανιαία αρτηρία, αλλά μπορούμε ακόμα και να προσδιορίσουμε την αιμοδυναμική σημαντικότητα μιας στένωσης (με τη μέθοδο CT-FFR) αλλά και να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της ίδιας πλάκας, που την κάνουν ευάλωτη.
Με την μελέτη των αλλαγών που συμβαίνουν στο περιαγγειακό λίπος, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα και το βαθμό φλεγμονής στης στεφανιαίες αρτηρίες, προβλέποντας όχι μόνο ποιές πλάκες είναι ευάλωτες, αλλά και ποιοί ασθενείς είναι ευάλωτοι για την ανάπτυξη πλακών, πριν καν αυτές εμφανιστούν!
Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι αναλύσεις έχουν μεταφερθεί στην κλινική πράξη, και πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει την πρώτη εφαρμογή (regulatoryclearedmedicaldevice), που έχει εγκριθεί από τα ελεγκτικά σώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση στην κλινική πράξη.
Η καινούργια εφαρμογή μπορεί να αναλύει τις εικόνες από την αξονική στεφανιογραφία απευθείας από το νοσοκομείο όπου γίνονται, και με τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει τις εικόνες (αθηρωματικό φορτίο, φλεγμονή του περιαγγειακού λίπους) και αφού εκτιμήσει την ποσότητα του ευάλωτου αθηρωματικού φορτίου και τους παράγοντες κινδύνου, προσδιορίζει τον αναθεωρημένο απόλυτο κίνδυνο του ασθενούς για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κατευθύνουμε την εφαρμογή μέτρων για πρόληψη των εμφραγμάτων.
Η μέθοδος αυτή που έχει αναπτυχθεί από ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εφαρμόζεται ήδη σε πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, και μας επιτρέπει να μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική στην πράξη“.
Χριστίνα Χρυσοχόου: “Η εφαρμογή KARDIA HF της ΕΚΕ”
“Η εφαρμογή KARDIA HF της ΕΚΕ, η οποία έχει δημιουργηθεί για όλα τα κινητά τηλέφωνα, είναι μία εφαρμογή που προσπαθεί να προσφέρει στον ασθενή δυνατότητα αυτοεκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν έτοιμα κείμενα και οι πιο συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια να κάνει στο γιατρό του.
Υπάρχουν έτοιμες οι απαντήσεις, ενώ υπάρχουν και κείμενα που περιλαμβάνουν ακόμα και συνταγές μαγειρικής που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή στο τι να τρώει και τι να αποφεύγει.
Επίσης υπάρχουν συμβουλές για λεζάντες τροφίμων που πρέπει να ξέρει κανείς για τις κρυφές πήγες άλατος που κρύβονται πίσω από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορεί να στέλνει ο ασθενής καθημερινές κλινικές πληροφορίες προς το γιατρό του, ακόμα και την υπενθύμιση στο ραντεβού του και να έχει μία απάντηση άμεση από τον θεράποντά του ιατρό σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε αυτό αποτελεί ένα μήνυμα sms, είτε messenger είτε άλλη γνωστή εφαρμογή που έχουμε μέσα στο κινητό μας τηλέφωνο“.