Την επίσημη έναρξή του κήρυξε τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη μακροχρόνια Covid (Long Covid Europe – LCE).
Με έδρα το Heverlee του Βελγίου και μέλη περισσότερες από 20 ενώσεις ασθενών από 17 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα-, το Δίκτυο έχει στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες των ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναδείξει τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης από κορωνοϊό σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, και να πιέσει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη Long Covid ως κρίση δημόσιας υγείας εντός και εκτός της πανδημίας.
Στην εναρκτήρια ανακοίνωσή του, το Δίκτυο αφήνει αιχμές προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντάς την στις χώρες που δεν έχουν κάνει ακόμα σημαντικά βήματα στην αναγνώριση της βαρύτητας του ζητήματος.
Αφού αναφέρεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χάρη και στις προσπάθειες των ομάδων υπεράσπισης ασθενών η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα αρχικό σχέδιο πέντε βημάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πάνω από 80 κλινικών Long Covid, σημειώνει πως «σε άλλες χώρες, όπως π.χ. Ελλάδα και Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την έκταση και τη σοβαρότητα της Long Covid και τις επιπτώσεις του για τους πληγέντες πολίτες».
Οι Ενώσεις Ασθενών αγωνίζονται για την αναγνώριση της Long Covid ως φυσιολογική ιατρική κατάσταση.
Διαμαρτύρονται για την ανεπαρκή και άνιση πρόσβαση των ασθενών σε μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης, καθώς και για τη σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης για έρευνα στον τομέα των θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Ε. Ιασωνίδου: Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί
Η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου από τη Θεσσαλονίκη είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του γκρουπ «Long Covid – Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης», που εκπροσωπεί την Ελλά δα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (LCE).
Νόσησε η ίδια, ήπια από COVID-19 τον Οκτώβριο του 2020 και μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, ταλαιπωρείται από έντονα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid.
“Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως λέει, στο iatronet, αναγνωρίζονται και έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αποκατάστασης μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί”
«Η Long Covid, ή Past Acute Sequelae of Sars-CoV-2, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ στις ΗΠΑ έχει ήδη ανακηρυχθεί ως αναπηρία.
Η μία μετά την άλλη χώρες υιοθετούν πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής κρίσης που είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Long Covid, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής νόσησης», σημειώνει και προσθέτει:
«Στη χώρα μας, δυστυχώς η Long Covid αναγνωρίζεται μόνο στο πλαίσιο σοβαρής νόσησης, όπου έχει προηγηθεί νοσηλεία.
Δεν υπάρχει καταγραφή και follow up.
Δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές και post Covid ιατρεία, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς παρά μόνο αν έχει προηγηθεί νοσηλεία.
Δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για επανένταξη στην εργασία.
Δεν δικαιούμαστε ασφαλιστική κάλυψη για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες ή πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης.
Τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί”.
Σήμερα Τετάρτη ο ΠΟΥ θα δώσει τον ορισμό της Long Covid
Κλινικοί γιατροί και ερευνητές που έχουν επιλεγεί με βάση την κλινική και διαχειριστική τους εμπειρία καθώς και τις δημοσιεύσεις τους, θα μοιραστούν πληροφορίες μέσω παρουσιάσεων, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις.