Μία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιου του Liege στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο Boehm at Saarland στη Γερμανία έφερε στο φως μια ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος ελέγχει το σεξ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσω μελέτης σε ποντίκια ότι ένα υποσύνολο των νευρώνων στον υποθάλαμο, ενεργοποιεί τόσο την έλξη προς το άλλο φύλο όσο και την σεξουαλική συμπεριφορά μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών.
Χρησιμοποιώντας θηλυκά ποντίκια ως πρότυπα, βρέθηκε πως αυτό που διεγείρει την έλξη προς το αντίθετο φύλο και την σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια ορμόνη, η κισπεπτίνη.
Οι φερορμόνες που εκκρίνονται από το αρσενικό ποντίκι ενεργοποιούν αυτούς τους νευρώνες του υποθαλάμου, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταδίδουν αυτό το σήμα στους νευρώνες απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και ως αποτέλεσμα λαμβάνει χώρα η έλξη στο αντίθετο φύλο. Παράλληλα, μεταδίδουν το σήμα σε κύτταρα που παράγουν το νιτρικό οξείδιο για να προκληθεί η σεξουαλική συμπεριφορά.
Αυτή η ανακάλυψη έχει δώσει νέα δεδομένα σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα μεταφράζει σε συμπεριφορά. Σε πολλά ζώα, η σεξουαλική συμπεριφορά συγχρονίζεται με την ωορρηξία για να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμοποίησης και επομένως διαιώνισης του είδους.
Μέχρι τώρα όμως, λίγα ήταν γνωστά σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος συγχρονίζει την ωορρηξία με την έλξη και το σεξ. Τώρα γνωρίζουμε ότι ένα μόνο μόριο, η κισπεπτίνη, ελέγχει όλες αυτές τις λειτουργίες μέσω διαφορετικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων που εκτελούνται παράλληλα μεταξύ τους.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως η κισπεπτίνη ελέγχει ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών διαδικασιών όπως την ήβη, τη γονιμότητα, την έλξη και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Η έρευνα αυτή ανοίγει νέες συναρπαστικές δυνατότητες για την θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.
Τα νέα αυτά είναι ακόμη πιο ευχάριστα για τις γυναίκες που από καιρό έχουν χάσει την ερωτική τους διάθεση καθώς η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για νέα, αποτελεσματικά φάρμακα για την διαταραχή της μειωμένης επιθυμίας/διέγερσης. Ίσως η κισπεπτίνη να είναι η απάντηση στο πρόβλημα πολλών γυναικών!