Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες πάντα βρίσκονται αντιμέτωπες με το διαρκές ερώτημα της εγκυμοσύνης ή την αποφυγή της. Έτσι, οι επιλογές τους είναι: αποχή, αντισύλληψη ή εγκυμοσύνη.
Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, καταγράφονται περίπου 30.000.000 νόμιμες εκτρώσεις και περίπου 22.000.000 παράνομες. Εξαιτίας των επιπλοκών, κυρίως στις χώρες όπου είναι παράνομες οι εκτρώσεις, καταγράφονται 150.000 θάνατοι γυναικών ετησίως.
Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το 2003, οι εκτρώσεις ελληνίδων εφήβων ανέρχονταν στο 50%, ενώ το 1990 αφορούσαν το 35% του συνόλου των διακοπών κύησης.
Αν και το 30-40% των εφήβων 16-18 ετών είναι σήμερα σεξουαλικά ενεργοί, το 30% χρησιμοποιεί ανεπαρκή μέθοδο αντισύλληψης, ενώ ένα επίσης 30% δεν λαμβάνει κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Αυτό έχει ως συνέπεια σε περίπτωση εφηβικής κύησης, το 50% των κοριτσιών να φέρει εις πέρας την κύηση, το 40% να καταφύγει στην έκτρωση, ενώ υπάρχει και ένα 12% που αποβάλλει το κύημα λόγω ιατρικών προβλημάτων.
Η αύξηση των εφηβικών κυήσεων, σε παιδιά κάτω των 16 ετών, έχει οδηγήσει τόσο την Ελβετία όσο και την Μ. Βρετανία να προωθούν την αγορά προφυλακτικών, είτε δωρεάν, είτε μέσω ειδικών εκπτώσεων.
Στόχος της προσπάθειας είναι να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους, καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι ειδικά τα νεαρά αγόρια δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις γύρω από το σεξ, ενώ δεν κατανοούν εύκολα τις συνέπειες της ερωτικής επαφής, χωρίς μέτρα προφύλαξης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια ενώ θεωρούνται αποτελεσματικά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δυστυχώς στην εφηβεία έχουν σοβαρό ποσοστό αποτυχίας, λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης των κοριτσιών και της μεγαλύτερης συχνότητας των σεξουαλικών επαφών.
Το προφυλακτικό προτείνεται ως καταλληλότερη λύση, αφού παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι οικονομικό, εύκολο στην χρήση και δεν έχει παρενέργειες.
Τα ενδομήτρια σπειράματα δεν θεωρούνται κατάλληλα για τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας, διότι προτείνονται ως αντισυλληπτική μέθοδος κυρίως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη. Επίσης, η διακεκομμένη συνουσία δεν προτείνεται από τους ειδικούς, αφού το νεαρό της ηλικίας των παιδιών δεν διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των σωματικών λειτουργικών κατά την ερωτική πράξη.
Τέλος, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να νοείται ως μέθοδος αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για πιθανή εγκυμοσύνη.
www.health.in.gr