Από τη δεκαετία του ‘50 διάφορες ερευνητικές ομάδες ζητούσαν από ζευγάρια εθελοντών να συνδέονται με μόνιτορ, πιεσόμετρα, μάσκες οξυγόνου και άλλους μετρητές και να κάνουν σεξ με στόχο να καταγραφούν από επιστημονικής πλευράς οι επιδράσεις της ερωτικής επαφής στον οργανισμό.
Στόχος ήταν συχνά να εξακριβωθεί εάν το σεξ τον επηρεάζει τόσο πολύ ώστε να επιταχύνει την εμφάνιση εμφράγματος. Ευτυχώς, η μία μελέτη μετά την άλλη γενικώς έδειχναν ότι ο καρδιακός παλμός αυξάνεται μεν στη διάρκειά του αλλά σε ανεκτό βαθμό.
Μία από αυτές τις μελέτες που δημοσιεύθηκε το 2008 έδειξε ότι την ώρα του οργασμού ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά 21 παλμούς το λεπτό στους μεσήλικους άνδρες και κατά 19 στις γυναίκες – μία αύξηση εφάμιλλη με αυτήν που παρατηρείται όταν κάνει κάποιος μερικές επιτόπιες αναπηδήσεις.
Αυτές και πολλές άλλες στατιστικές δείχνουν ότι ο κίνδυνος να σταματήσει η καρδιά την ώρα του σεξ είναι πολύ χαμηλός, αν και αυξάνεται κάπως όταν η ερωτική σχέση είναι εξωσυζυγική.
Αν εξαιρέσουμε τις επιδράσεις του στην καρδιολογική υγεία, το σεξ ως άσκηση παραμένει έως και τώρα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Μοιραία το περιέβαλλαν διάφοροι μύθοι, όπως ότι στη διάρκειά του καίμε τουλάχιστον 100 θερμίδες, κατά τον ελληνικής καταγωγής δρα Αντονι Καρέλη, καθηγητή Επιστήμης της Ασκησης στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Ο δρ Καρέλης και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση «PLoS One» μελέτη που διερεύνησε πόση ενέργεια καίμε στ’ αλήθεια στη διάρκεια του σεξ. Συμμετείχαν 21 νεαρά, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία στην αρχή έκαναν τζόγκινγκ επί 30 λεπτά σε κυλιόμενο διάδρομο.
Οση ώρα έτρεχαν οι ερευνητές κατέγραφαν την καύση θερμίδων και άλλους δείκτες για τις απαιτούμενες συγκρίσεις στο επόμενο στάδιο της μελέτης. Εφοδίασαν μάλιστα τα ζευγάρια με φορητά, διακριτικά μόνιτορ στο μπράτσο που καταγράφουν τη σωματική καταπόνηση με τη μορφή θερμίδων και ΜΕΤs.
Μεταβολικά ισοδύναμα δραστηριοτήτων
Τα METs είναι η συντομογραφία του όρου Μεταβολικά Ισοδύναμα Δραστηριοτήτων και χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της έντασης μιας δραστηριότητας.
Υπολογίζονται όταν διαιρεθεί η ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο οργανισμός στη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας με τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας (και αυτός μετριέται σε θερμίδες).
Μία φυσική δραστηριότητα θεωρείται πολύ χαμηλής έντασης όταν έχει κάτω από 4 METs (λ.χ. πλύσιμο πιάτων), ενώ από 10 ή περισσότερα πολύ υψηλής έντασης (λ.χ. αγωνιστικό τρέξιμο, αγώνας ποδοσφαίρου κ.τ.λ.). Η απόλυτη ακινησία στην καρέκλα έχει 1 ΜΕΤ.
Οι ερευνητές του Κεμπέκ έστειλαν τα ζευγάρια σπίτι τους ζητώντας τους να κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα επί έναν μήνα φροντίζοντας να φοράνε το μόνιτορ. Υστερα από κάθε συνουσία έπρεπε να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για το πώς ένιωθαν σωματικά και ψυχικά, ιδίως σε σύγκριση με το τζόγκινγκ που είχαν κάνει στον κυλιόμενο διάδρομο.
Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι το σεξ είναι μια «μέτριας έντασης άσκηση», για τους μεν άνδρες είχε 6 METs, για τις δε γυναίκες 5,6 METs – όσα περίπου έχει το διπλό τένις ή η ανάβαση ανηφόρας. Το τζόγκινγκ, αντιστοίχως, ήταν πολύ πιο κοπιώδες: 8,5 METs για τους άντρες και 8,4 για τις γυναίκες.
Οι θερμίδες
Επιπλέον, με το σεξ οι εθελοντές έκαιγαν κατά μέσον όρο το λεπτό 4 θερμίδες και οι εθελόντριες 3, ενώ η διάρκειά του κυμαινόταν από 10 έως 57 λεπτά (μέση διάρκεια 25 λεπτά), των προκαταρκτικών συμπεριλαμβανομένων. Αντίστοιχα, οι άντρες έκαιγαν σχεδόν 9 θερμίδες το λεπτό με το τζόγκινγκ και οι γυναίκες σχεδόν 7.
Συνολικά «το σεξ μπορεί να θεωρείται άσκηση» αλλά όχι και τόσο έντονη όσο το τζόγκινγκ υποστηρίζει ο δρ Καρέλης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ό,τι πρέπει για όσους δεν γυμνάζονται καθόλου και σίγουρα είναι πιο απολαυστικό απ’ ό,τι το τζόγκινγκ σύμφωνα με το 98% των εθελοντών της μελέτης.
tanea.gr