Αναμφίβολα η κατανάλωση αλκοόλ μας απελευθερώνει και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα καθώς προκαλεί την παραγωγή στον εγκέφαλο των ίδιων χημικών που παράγονται όταν μας συμβαίνουν ευχάριστα γεγονότα.
Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» ουσιαστικώς δίνει για πρώτη φορά επισήμως την εξήγηση στο γιατί το αλκοόλ είναι εθιστικό. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματά της αυτό συμβαίνει επειδή οδηγεί στην έκλυση ενδορφινών, των χημικών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.
Οι ενδορφίνες που μειώνουν το στρες και τον πόνο παράγονται με φυσικό τρόπο στον εγκέφαλο αλλά και σε άλλους ιστούς και έχουν παρόμοια επίδραση για τον οργανισμό με τα οπιούχα όπως η μορφίνη.
Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια με επικεφαλής τη δρα Τζένιφερ Μίτσελ διεξήγαγαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) σε 13 άτομα που έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και σε 12 άτομα που δεν συνήθιζαν να πίνουν αλκοόλ, αμέσως μετά την κατανάλωση ενός ποτού.
Όπως είδαν το αλκοόλ οδηγούσε σε έκλυση ενδορφινών στον επικλινή πυρήνα και στον κογχομετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα η έκλυση ενδορφινών στον επικλινή πυρήνα φάνηκε να συνδέεται με πρόκληση εντονότερου αισθήματος ευχαρίστησης. Οσο για την έκλυση ενδορφινών στον κογχομετωπιαίο φλοιό, αυτή συνδεόταν με αίσθημα μέθης στα άτομα που έπιναν πολύ αλκοόλ, όχι όμως και σε εκείνα που δεν συνήθιζαν να πίνουν.
Σύμφωνα με την ειδικό τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι «ο εγκέφαλος εκείνων που πίνουν πολύ ή είναι εθισμένοι στο αλκοόλ εμφανίζει αλλαγές με τρόπο ώστε το άτομο να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρίσκει το αλκοόλ ευχάριστο. Ισως αυτό δίνει την εξήγηση στο πώς αναπτύσσεται εξαρχής η εξάρτηση από το αλκοόλ. Το εντονότερο αίσθημα ευχαρίστησης και ανταμοιβής οδηγεί και σε κατάχρηση αλκοόλ».