Το ναρκωτικό «έκσταση» επηρεάζεται πολύ από τη ζέστη και μπορεί να κοστίσει τη ζωή ακόμα σε μικρές δόσεις, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Μελετώντας ομάδα ποντικιών ανακάλυψαν ότι ακόμα και μικρές δόσεις της 3,4-μεθυλενεδιοξυ-Ν-μεθυλαμφεταμίνης, όπως είναι η χημική ονομασία του, γίνονται θανατηφόρες σε συνθήκες θερμοκρασίας σαν κι αυτές που επικρατούν σε μεγάλα κλαμπ γεμάτα κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος στα υπαίθρια πάρτυ του καλοκαιριού, λένε.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», το «έκσταση» μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού (ή υπερθερμία), καταστέλλοντας την ικανότητά του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του.
«Οι χρήστες του πιστεύουν ότι είναι αρκετά ασφαλές σε μικρές δόσεις και ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο αν υπάρξει ανάμιξή του με άλλα ναρκωτικά, αλλά ανακαλύψαμε ότι αν κάνει ζέστη, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμα και σε σχετικά μικρές δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιοθτζίν Κιγιάτκιν, από το Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ.
Ο δρ Κιγιάτκιν και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις επιδράσεις μικρών και μετρίων δόσεων «έκσταση» σε αρσενικούς αρουραίους σε δύο διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες: όταν είχε δροσιά και κάθε αρουραίος ήταν μόνος του, και όταν τις θερμοκρασίες ενός μέσου κλαμπ και οι αρουραίοι ήταν όλοι μαζί, όπως συμβαίνει στα κλαμπ όπου γίνεται χρήση.
Στο δροσερό περιβάλλον, το ναρκωτικό επηρέασε μέτρια την θερμοκρασία στο σώμα και στον εγκέφαλο των ζώων, αν και σε κάθε αρουραίο οι επιδράσεις ήταν διαφορετικές.
Στο ζεστό περιβάλλον, όμως, η ίδια δόση του ναρκωτικού επηρέασε πολύ πιο έντονα την θερμοκρασία στα ζώα και μερικά πέθαναν ακόμα και με τη σχετικά χαμηλή δόση.
Προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει την υπερθέρμανση του σώματος με τις υψηλές δόσεις του ναρκωτικού. Η υπερθερμία είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική, νεφρική και καρδιαγγειακή ανεπάρκεια και να κοστίσει τη ζωή.
Το «έκσταση» επηρεάζει επίσης τον οργανισμό προκαλώντας αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης και προκαλώντας συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, ναυτία, ρίγος και απώλεια των αισθήσεων.
Στον εγκέφαλο προκαλεί διέγερση της παραγωγής σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή (ή χημικού αγγελιοφόρου) που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση, τα συναισθήματα, το άγχος, τη μνήμη και την αντίληψη. Η αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης είναι υπεύθυνη για τα αυξημένα αισθήματα έκστασης και ευφορίας που παρουσιάζουν οι χρήστες του «έκσταση».
www.tanea.gr