Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

Το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεις στον οργανισμό που να καταστήσουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι η αιθανόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποση και το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 16 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 6.251 πάσχοντες από μελάνωμα και υγιείς εθελοντές, εξετάζοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσοι έπιναν αλκοόλ είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει μελάνωμα – με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει μελάνωμα και όσοι έπιναν δύο ποτά την ημέρα είχαν κατά 18% υψηλότερο κίνδυνο.

Αντίστοιχα, όσοι έκαναν κατάχρηση αλκοόλ (έπιναν τουλάχιστον τέσσερα ποτά την ημέρα) είχαν κατά 55% υψηλότερο κίνδυνο.

Ένα ποτό ορίσθηκε ως 12,5 γραμμάρια αλκοόλ και αντιστοιχεί σε ένα ποτηράκι κρασί ή 250 ml «δυνατή μπύρα».

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλκοόλ κάνει τον κόσμο πιο ριψοκίνδυνο και έτσι, αν καταναλωθεί στην παραλία ή δίπλα σε μία πισίνα, μπορεί να ωθήσει κάποιον να μην λάβει μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Ρόλο μπορεί να παίζουν και βιολογικές αλλαγές που επιφέρει το αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.04.2025

Μέθοδος 10-3-2-1-0: Αυτή είναι η καναδική τεχνική που θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;

01.04.2025

Ψυχολόγος αποκαλύπτει: Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν βρέχει

Για ποιο λόγο επηρεάζεται η διάθεσή μας

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό
01.04.2025

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA
01.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες
01.04.2025

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!
31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε
31.03.2025

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί
31.03.2025

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία
31.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη
31.03.2025

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη