Ακριβά πληρώνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τον εθισμό στο αλκοόλ που πλήττει σημαντικά τόσο την υγεία των κατοίκων της Ε.Ε. όσο και τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης για τις επιπτώσεις της εξάρτησης από το αλκοόλ, το άμεσο και έμμεσο κόστος της μπορεί να φορτώσει ένα ευρωπαϊκό κράτος με 75,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Μόνο το 2012 τα άμεσα ετήσια συνολικά κόστη έφθασαν τα 7,8 δισ. ―, δηλαδή, περίπου το 0,31% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μιας χώρας.
Βασικότερο άμεσο κόστος αναδεικνύεται η νοσηλεία των εξαρτημένων από το αλκοόλ ασθενών, το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και το 15% του κατά κεφαλήν εισοδήματος για τη νοσηλεία ενός και μόνο ασθενούς. Το ίδιο καταστροφικά για την οικονομία ένος κράτους αποδεικνύονται και τα έμμεσα κόστη , που φθάνουν τα 68 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,64% του ετήσιου συνολικού ακαθάριστου ευρωπαϊκού προϊόντος ή αλλιώς έως και το 7,7% των ετήσιων δαπανών μιας χώρας για την υγεία.
Συμπεράσματα για την σχέση μεταξύ πιθανής αύξησης του οικονομικού φορτίου και της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι δύσκολο να εξαχθούν , ωστόσο δύο γερμανικές μελέτες, με διαφορετική μεθοδολογία βέβαια, κατέγραψαν αύξηση του άμεσου κόστους σε εθνικό επίπεδο, από 0,04% του ΑΕΠ το 1990, σε 0,31% το 2002. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα ερευνών από τη Σκοτία, όπου φάνηκε ότι το κόστος που οφείλεται σε ανεργία λόγω εξάρτησης από το αλκοόλ ανήλθε σε 253,5 εκατομμύρια ευρώ το 2001 και μέχρι το 2007 είχε αυξηθεί στα 299 εκατομμύρια.