Η χρήση των άβαταρ μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία πασχόντων από σχιζοφρένεια οι οποίοι ακούνε φωνές, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», εστιάσθηκε σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή.
Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει, αλλά συνήθως δεν καταλαγιάζει τις φωνές που ακούν.
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι ασθενείς δημιουργούσαν άβαταρ που ταίριαζαν στις φωνές που άκουγαν.
Έπειτα από λίγες συνεδρίες (έως έξι) οι περισσότεροι είπαν ότι οι φωνές έχουν καταλαγιάζει, ενώ τρεις είπαν ότι δεν τις ακούνε πλέον.
Στην Πληροφορική, το άβαταρ είναι η γραφική απεικόνιση του alter ego ή χαρακτήρα του χρήστη. Τα Avatar έγιναν ευρύτερα γνωστά με την ομώνυμη ταινία του 2009.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές υπό τον δρα Τζούλιαν Λιφ, ομότιμο καθηγητή στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Ο δρ Λιφ μιλούσε με τους ασθενείς μέσω των άβαταρ που δημιουργούσαν στην οθόνη του υπολογιστή τους και βαθμιαία τους εκπαίδευσε να αντιστέκονται σε αυτά.
«Τους ενθάρρυνα λέγοντας “δεν χρειάζεται να το ανέχεσαι αυτό, πρέπει να πεις στο άβαταρ ότι λέει ανοησίες, δεν πιστεύεις όσα σου λέει και πρέπει να φύγει, να σε αφήσει ήσυχο, δεν σου χρειάζεται αυτό το βασανιστήριο”», εξήγησε ο δρ Λιφ.
«Ταυτοχρόνως, το άβαταρ άρχισε να τους “μιλάει”, λέγοντας “εντάξει, θα σε αφήσω ήσυχο, βλέπω ότι σου δημιουργώ πρόβλημα και πρέπει να σε βοηθήσω”. Στη συνέχεια άρχισε να τους “ενθαρρύνει” να κάνουν πράγματα που πραγματικά θα βελτιώσουν τη ζωή τους».
Στο τέλος της θεραπείας, οι ασθενείς ανέφεραν πως άκουγαν λιγότερο συχνά τις φωνές και τους ενοχλούσαν λιγότερο.
Επιπλέον, τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού είχαν μειωθεί – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία ομάδα ασθενών στην οποία ο ένας στους δέκα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
Στη μελέτη συγκρίθηκαν αρχικά 14 ασθενείς που έκαναν θεραπεία με τα άβαταρ και 12 άλλοι οι οποίοι ακολουθούσαν τη συνήθη αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή και σποραδικά επισκέπτονταν τον ψυχίατρό τους.
Αργότερα, η θεραπεία με τα άβαταρ προσφέρθηκε και στη δεύτερη ομάδα ασθενών.
Ωστόσο, και τις έξι συνεδρίες με τα άβαταρ έκαναν μόνον οι 16 από τους 26 ασθενείς, διότι οι φωνές «διέταξαν» τους υπόλοιπους να την εγκαταλείψουν.
Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει μεγαλύτερη μελέτη με τα άβαταρ, σε 142 ασθενείς. Αυτή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου King’s College, στο Λονδίνο.
«Εάν επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία με τα άβαταρ βοηθεί τους ασθενείς, θα μπορέσει να αρχίσει να διατίθεται ευρέως μέσα στην επόμενη διετία, διότι η απαιτούμενη τεχνολογία υπάρχει ήδη και πολλοί ψυχίατροι γνωρίζουν ήδη να χρησιμοποιούν άριστα τους ηλεκτρινικούς υπολογιστές», δήλωσε ο καθηγητής Τόμας Κρέιγκ, ο οποίος θα ηγηθεί της μεγαλύτερης μελέτης.
Πηγή:tanea.gr