Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, πίνουν κατά μέσο όρο ένα παραπάνω ποτήρι κρασί ή μπύρα, συγκριτικά με εκείνους που εργάζονται το τυπικό ωράριο 9-5.
Προειδοποιούν επίσης ότι η κρίση του κόστους ζωής αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν υπερωρίες ή να βρίσκουν μια δεύτερη δουλειά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατανάλωση αλκοόλ.
Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η πιο πρόσφατη που συνδέει τις ώρες εργασίας με την κατανάλωση αλκοόλ.
Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης συσχετίσει την εργασία για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα με τo binge drinking (κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης).
Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 105.000 άτομα.
Αυτό ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί.
Όσοι εργάζονταν όμως 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα, κατανάλωναν επιπλέον 17,7 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ κάθε εβδομάδα, που ισοδυναμεί με μια μπύρα ή ένα μεγαλύτερο ποτήρι κρασί.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Lode Godderis, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν στρες και το αλκοόλ μειώνει το στρες. Η κατανάλωση ενός ποτού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί και μετά από μια εβδομάδα σκληρής δουλειάς, νιώθετε ότι αξίζετε μια απόλαυση, κάνοντας ένα δώρο στον εαυτό σας».
Τα ευρήματα έρχονται σε συνέχεια μελέτης που διαπίστωσε ότι η κατανομή της πρόσληψης αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι πιο ασφαλής από το να καταναλώνει κανείς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε ένα βράδυ.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν ανακάλυψαν ότι το να πίνει κανείς ένα ποτήρι κάθε βράδυ, αντί για επτά σε μία περίσταση, καθιστά λιγότερο πιθανό να γίνει αλκοολικός.