Πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία;
Όπως και στη σωματική υγεία, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στη ψυχική μας υγεία πρωτού εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Και αποδεικνύεται ότι η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία έχουν σύνδεση μεταξύ τους και αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου… Όλες μαζί συμμετέχουν σε αυτό που αποκαλούμε «ευεξία»!
Γνωρίζουμε ήδη το ρόλο της κίνησης στη σωματική μας υγεία και πόσο πολύτιμος είναι ο ρόλος και η ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητά μας και τον τρόπο ζωής.
Αντίστοιχα, το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη διατροφή με το σώμα μας. Μάλιστα, με βάση τη βιοχημεία του σώματός, κάθε συστατικό που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας είναι ισάξιο με τα υπόλοιπα για την ισορροπία του οργανισμού μας.
Μάλιστα, αν κάποιο συστατικό δε μπορεί να το παράγει το ίδιο μας το σώμα, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο για τη ζωή. Για παράδειγμα, χωρίς όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, το σώμα μας δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, λοιπόν, αν από τη διατροφή μας λείπουν συστατικά, αντίστοιχα το σώμα μας θα δυσκολεύεται να λειτουργήσει.
Από τι αποτελείται η ευεξία μας;
Φαντάσου, όμως ότι ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την ευεξία μας, ή αλλιώς την υγεία μας! Τα βασικά συστατικά της υγείας μας είναι η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία.
Θυμήσου ότι και τα 3 είναι απαραίτητα για να είμαστε υγιείς. Είναι όλα το ίδιο απαραίτητα!
Το ιδιαίτερο είναι ότι για κάποιο λόγο, στην καθημερινότητάς μας, όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι 3 διαφορετικά μέρη που είναι αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάνουμε παρεμβάσεις στη διατροφή μας, χωρίς να συλλογιστούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ψυχολογία μας.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμηθείς πόσες φορές στερήθηκες το αγαπημένο σου φαγητό σε μία δίαιτα και πόσο αυτό – πραγματικά – επηρέασε τη ψυχολογία σου, όταν σου ήρθε η επιθυμία να το φας!
Ή από την άλλη πλευρά, θυμήσου – αν σου έχει συμβεί ποτέ – να καταναλώσεις λίγη σοκολάτα ή άλλες τροφές που τελικά σε βοήθησαν να μειώσεις το στρές
Κατάλαβες τι εννοώ;
Πραγματικά, πλέον θεωρώ αδύνατο να σκεφτώ ότι οι διαφορετικές επιδράσεις στην ευεξία – υγεία μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικά «κουτάκια», όπως μου αρέσει να το λέω.
Πόσες φορές αναγκάστηκες να πας στο γυμναστήριο που μισείς για να πετύχεις το στόχο σου; Όμως, πόσες ακόμα ήταν οι φορές που – από μέσα σου – έκλαιγες γιατί δεν ήθελες να πας; Είναι αυτό που πραγματικά βλέπουμε ότι μία συνήθεια που δημιουργείται, μπορεί να είναι ευεργετική για τη σωματική μας υγεία. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμη για την ψυχική μας υγεία.
Και τελικά που είναι η υγεία σε όλο αυτό;
Πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία στη διατροφή;
Είναι σημαντικό λοιπόν, να υπάρχει μία ιεράρχηση των επιλογών για τον τρόπο ζωής, προκειμένου να έχουμε ως στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής. Και η ψυχική υγεία, χρειάζεται να είναι στις προτεραιότητες αυτού που κάνεις, και όχι δευτερεύον όφελος.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την άσκηση. Τα οφέλη της σωματικής και κοινωνικής υγείας που λαμβάνουμε από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι γνωστά. Όπως, γνωρίζουμε αποτελούν κοινό κίνητρο για πολλούς.
Ωστόσο, είναι λιγότερο κοινό να ακούσεις κάποιον να αναφέρει ότι το εσωτερικό του κίνητρο είναι η ψυχική του υγεία. Δε σου φαίνεται περίεργο αυτό;
Εμένα μου φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο, καθώς η κίνηση στο σώμα μας και η σωματική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά ένα βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική μας ευεξία!
Και κάπου εδώ, αναρωτιέμαι:
Γιατί είναι εντάξει να πω ότι κάνω άσκηση για την υγεία μου ή για να χάσω βάρος, αλλά πολύ λιγότερο κοινό να πω ότι το κάνω για την ψυχική μου υγεία;
Διατροφή για καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία
Το αγαπημένο μου θέμα είναι η διατροφή για καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία! Το φαγητό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ολιστικά την υγεία μας.
Το φαγητό είναι αυτό που στην πραγματικότητα, ανάλογα με αυτό που τρως, αλλάζει όλη σου τη βιοχημεία!
Ναι… Σωστά διάβασες! Το πώς αισθάνεσαι, το πώς φαίνεσαι, ακόμα και η ποιότητα των σκέψεών σου επηρεάζεται από τη διατροφή που κάνεις.
Μια υγιής εικόνα του σώματος ξεκινά από την υγιεινή διατροφή. Η αυτοεκτίμηση ξεκινά από το σώμα μας. Αφού το μυαλό και το σώμα αποτελούν μια οντότητα, η ομαλή, συντονισμένη λειτουργία των μερών του σώματος και της χημείας του εγκεφάλου παρέχουν τα θεμέλια για μια έμφυτη αίσθηση ευεξίας. Γι’αυτό και η διατροφή για καλύτερη διάθεση!
Τι πιστεύεις θα απαντήσει κάποιος αν τον ρωτήσεις τι περιλαμβάνει ο υγιεινός τρόπος ζωής; Είμαι σίγουρη ότι το 99% των ανθρώπων θα συμπεριλάβουν ως βασική συνιστώσα την υγιεινή διατροφή. Το τι όμως, είναι τελικά «υγιεινή διατροφή» θα το αναλύσω σε επόμενο άρθρο.
Επηρεάζει η διατροφή την κοινωνική μας ζωή;
Συχνά, αυτό που ακούω στις συνεδρίες είναι ότι «Χαλάω τη δίαιτά μου, όταν βγαίνω τα Σαββατοκύριακα με τους φίλους! Δε θέλω να βγαίνω!». Και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην πραγματικότητα το φαγητό αποτελεί αφορμή για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Μάλιστα, ειδικά όταν ζούμε στην περιοχή της Μεσογείου, 1 από τις 5 γαλάζιες ζώνες. Εδώ, ο πληθυσμός ζει περισσότερο και με περισσότερη υγεία από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η τροφή μας είναι κάτι περισσότερο από απλώς «καύσιμο».
Το φαγητό παρουσιάζεται ως αφορμή να συναντηθεί η οικογένεια μεταξύ της, να δεις τους αγαπημένους σου και να κοινωνικοποιηθείς. Αν και μπορεί, το φαγητό να φαίνεται τόσο διαφορετικό μεταξύ των διαφορετικών ανθρώπων, επιλογών και πολιτισμών, στην πραγματικότητα είναι το φαγητό είναι πιο κοινή συνήθεια όλων μας.
Μπορεί, λοιπόν να αποτελεί ένα φανταστικό εργαλείο για την κοινωνική μας υγεία.
Το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση μου;
Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η έλλειψη ή η κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Και γεννιέται, λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει διατροφή για καλύτερη διάθεση;
Πάμε να δούμε, όμως κάποιες μελέτες για αυτό:
- Η κατανάλωση 7-8 μερίδων φρούτων & λαχανικών την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους.
- Αν αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από το 0 στις 8 μερίδες, είναι 3,2% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουμε κατάθλιψη ή άγχος τα επόμενα 2 χρόνια της ζωής μας
- Τα νιτρικά που υπάρχουν στα αλλαντικά συμβάλλουν στη μανία, μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, υπερβολική ευφορία και αϋπνία.
- Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα λαχανικά, συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Περίπου 30% έως 35% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά τη διάρκεια της γήρανσης.
Και αν σε αυτό το σημείο να αναρωτιέσαι να googlάρεις «Ποιες είναι οι top συνήθειες για τον ψυχικά υγιή τρόπο ζωής;», τότε είναι σημαντικό να συνεχίσεις να διαβάζεις.
Επειδή σε αντίθεση με αυτό που ίσως έχεις δει στο διαδίκτυο, συνήθως οι συνήθειες είναι περισσότερες από μία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί, ούτε κάποια ανακάλυψη θαύματος, ούτε καν το «μυστικό για την ψυχική υγεία». Ή οποιαδήποτε υγεία. Ούτε καν για την ισορροπημένη διατροφή!
Φαντάζομαι ότι μπορεί να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι να τρως μόνο λάχανο και το μπρόκολο. Έτσι δεν είναι;
Ακόμα κι αν το κάνεις, αυτό δε σημαίνει ότι το υπόλοιπο κομμάτι της ζωής σου θα μπει σε ισορροπία. Μπορεί για παράδειγμα, να ακολουθείς την πιο υγιεινή διατροφή, όμως από την άλλη πλευρά να δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το έντονο άγχος στη ζωή σου.
Ή και ταυτόχρονα, να έχεις προβλήματα στον ύπνο ή αυπνίες, ή ακόμα και να δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο για να κάνεις την άσκησή σου. Όπως καταλαβαίνεις, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσεις καλύτερα, αν τρως μόνο μπρόκολο και λάχανο και να συνεχίσεις όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα να υπάρχουν, όπως είναι.
Θυμήσου ότι αυτό που θα δοκιμάσεις να κάνεις 1 φορά μπορεί να είναι η αρχή του στόχου σου!
Η αρχή του υγιεινού τρόπου ζωής
Έχει σημασία να κάτσεις και να καταγράψεις πως είναι ο τρόπος ζωής σου καθημερινά… Να σε παρατηρήσεις και να σε δεις με αντικειμενικότητα, σαν να είσαι εξωτερικός παρατηρητής!
- Ποιες είναι οι συνήθειες που έχεις;
- Τι είναι αυτό που κάνεις καθημερινά, χωρίς να το σκεφτείς;
- Τι κερδίζεις με το να το κάνεις κάθε μέρα;
- Τι θα γινόταν αν δεν το έκανες κάθε μέρα;
Και αφού σε παρατηρήσεις, τότε εκεί μπορείς να δεις και ποιες συνήθειες είναι αυτές που χρειάζονται να αλλαχθούν, για να μπορέσεις να έχεις τον δικό σου – και μόνο δικό σου – υγιεινό τρόπο ζωής!
Υγιεινός τρόπος ζωής: είναι ίδιο για όλους;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία κοινή προσέγγιση για έναν ψυχικά υγιεινό τρόπο ζωής που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός και λειτουργικός για όλους. Αρκεί να σκεφτείς ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικούς στόχους!
Ξέρω πως μπορεί να είναι δύσκολο να ορίσεις κάτι που φαίνεται διαφορετικό για όλους, να οριστεί κάτι που φαίνεται διαφορετικό για όλους.
Για μερικούς, ο στόχος είναι να έχουν λιγότερο άγχος και περισσότερη ενέργεια. Για κάποιους άλλους, να μειωθεί το βάρος του σώματος που έχει προκύψει από τη μη – λειτουργική διαχείριση των τροφίμων και της διατροφής.
Ή ακόμα και για κάποιους άλλους, η επιθυμία να επενδύσουν στη μακροχρόνια υγεία που περιλαμβάνει τόσο την πνευματική υγεία, τις καλύτερες σκέψεις και τη διάθεσή τους.
Για σένα, τι περιλαμβάνει ο υγιεινός τρόπος ζωής και ευεξίας;